English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.06.2011

Στο πείσμα όλων "ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ" !!!


Η απαισιοδοξία, η αρνητική προδιάθεση και η χαμηλή αξιοπιστία σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς χαρακτηρίζουν τους Έλληνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρομέτρου, που διενεργήθηκε στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, στις 4 υποψήφιες και στα κατεχόμενα. Φαίνεται λοιπόν, πως οι Έλληνες αποδίδουν χαμηλή εμπιστοσύνη στην ΕΕ, μολονότι γενικά θεωρούν ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια. 

Έτσι, εμείς οι Έλληνες, τα «κακά παιδιά της Ευρώπης», όπως μας θέλουν κάποιοι, δηλώνουμε δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας», αλλά επίσης από «την προσωπική μας επαγγελματική κατάσταση», και εκφράζουμε τη δυσπιστία μας για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%), είμαστε έτοιμοι να αφορίσουμε τα πάντα χωρίς δεύτερη σκέψη και να υποπέσουμε στη μεγαλύτερη παγίδα, τη γενίκευση που μοιραία οδηγεί σε καταστροφολογία και ενίοτε σε λαϊκισμό. Άραγε γιατί; Είμαστε θύματα ή θύτες; Βιώνουμε το αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έστω κι αν φορούσε τα προσωπεία της κοινωνικής ευημερίας και του εκδημοκρατισμού ή μήπως με τις πολιτικές απάτες και τα σκάνδαλα, τις οικονομικές ατασθαλίες των πολιτικών και τις αποκαλύψεις για το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, ήρθαμε όλοι αντιμέτωποι με αυτό που φοβόμασταν περισσότερο: το αδύναμο κομμάτι του εθνικού εαυτού μας, που τόσο καλά προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε και να διαφυλάξουμε από το 1821 και μετά, αλλά και που τόσο απερίσκεπτα προδώσαμε επειδή ούκ ολίγες φορές προτιμήσαμε να ωφελήσουμε το δικό μας εαυτό, το λεγόμενο και ως εαυτούλη; 
Και ξαφνικά, μετά από την ελλιπή, προβληματική, και γεμάτη πληγές «δωρεάν» παιδεία που μας παρείχε αυτό το κράτος, κάπου στο μέσο της ηλικίας μας, νιώθουμε αδύναμοι να σηκώσουμε το βάρος της αλήθειας της ιστορίας μας. Βλέπουμε κάθε μέρα ότι τα σύνορα των χαρτών διαφέρουν από εκείνα που ήταν αναρτημένα στις σχολικές αίθουσες , και πως ο σκοταδισμός, ο ρατσισμός, η βία και η απανθρωπιά δεν ανήκουν σε κάποιο μακρινό παρελθόν, όπως μας έμαθαν, αλλά στο παρόν και στο άμεσο μέλλον μας και ορθώνονται ως σκιές στο αύριο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. 

Μήπως τελικά από 1821 και μετά το ελληνικό κράτος δεν έχει συσταθεί ακόμα;  Γιατί μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, φαίνεται ότι τα ψυχολογικά και οικονομικά τραύματα της ιστορίας του λαού μας, δεν έχουν ακόμα επουλωθεί. Είμαστε όλοι τόσο τρομαγμένοι και ανασφαλείς για την ελληνική υπόστασή και ταυτότητά μας, που την έχουμε αφανίσει εντελώς, στην πράξη, στην καθημερινότητα μας, και από την άλλη δεν βρίσκουμε τίποτα να πιστέψουμε, αλλά δηλώνουμε απαισιόδοξοι για τα πάντα γιατί δε μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη της δικής μας προσωπικής, καθημερινής αισιοδοξίας. Γιατί και η ταυτότητα, και η εθνική συνείδηση, θέλει προσπάθεια, γιατί και η ελευθερία από τους σύγχρονους κατακτητές θέλει «αρετήν και τόλμη» όπως λέει και ο ποιητής. 
 
 
Θέλει αρετή και τόλμη όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε αυτά που συμβαίνουν, αλλά να μπορούμε να αντιστεκόμαστε καθημερινά στο νόημα των λέξεων που αλλάζει για όλα αυτά που συμβαίνουν. Γιατί τα πιο επικίνδυνα όπλα σήμερα είναι οι λέξεις, που αλλάζουν ερμηνείες, στο βωμό των πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων. Θέλει αρετή και τόλμη ακόμα και η πίστη πως μπορούμε παρά την εθνική μας απαισιοδοξία και κατάθλιψη να ξεπεράσουμε αυτό που συμβαίνει και να φτιάξουμε από την αρχή, την εθνική μας υπόσταση και ταυτότητα, πέρα από τις ψευδαισθήσεις του παρελθόντος. Γι''αυτό η απάντηση είναι στο πείσμα όλων ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ! 
 
Υ.Γ. Αφιερώνω ένα από τα πιο αισιόδοξα τραγούδια, σε αυτούς που μπορούν παρά τα προβλήματα δε λησμονούν την ομορφιά αυτού του κόσμου και  δεν παύουν να ονειρεύονται και να ελπίζουν.
http://www.youtube.com/watch?v=tIUtcaUjTgA&feature=player_embedded

Copyright © 2011 Le Regard Democratique ®. All rights reserved. No quotes from the materials contained herein may be used in any media without attribution to Le Regard Democratique. Permissions could be claimed at the email leregardcretois@gmail.com. LRC transcripts are created on a rush deadline and accuracy and availability may vary. This text may not be in its final form and may be updated or revised in the future.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: