English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.13.2011

Επιτέλους....τέλος στην αδέξια ανάγνωση, τέλος στην ουτοπία!

Ουτοπία γράφει ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, είναι στα γερμανικά το "πουθενά" και σημαίνει "ποτέ"! Αναφέρει επίσης πως "όταν οι ουτοπίες είναι γραμμένες στο χαρτί αναγκάζουν τον αναγνώστη να κάνει κριτική και να συλλογιστεί, όταν όμως οι κυβερνώντες προσπαθούν με τη βοήθεια της εξουσίας να μεταφέρουν στη σύγχρονη πραγματικότητα μια ουτοπία, τότε ενδέχεται να δημιουργηθούν φρικτοί κίνδυνοι". 
Στα ελληνικά, ουτοπία σημαίνει ο τόπος που δεν υπάρχει, σε αυτόν τον τόπο που δεν υπάρχει βρίσκεται η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, ζει τη δική της ουτοπία, αφού αυτοπαγίδευσε και υποθήκευσε, η ιστορία θα αποδείξει πως έγινε μάλιστα και πολύ φτηνά, την πολιτική της σε οικονομικές συμφωνίες και μνημόνια, σε υποσχέσεις και χαλαρές χειραψίες με σφιγμένα χαμόγελα και πολύ υποκρισία. Τίποτα δεν περιμένουμε πια. Τίποτα δε μπορεί να γίνει, το ξέρουμε. Οι ψευδαισθήσεις του παρελθόντος διαλύθηκαν τον τελευταίο χρόνο, και όσοι ακόμα πιστεύουν στην κυβέρνηση αυτή, κινδυνεύουν να παρεξηγηθούν για ψυχαναγκαστική εμμονή και πολύ σύντομα τους περιμένει το μεγάλο σοκ. 

Ο Γ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε, «αν ο καθένας από εμάς δε δώσει από κι από κάτι, κινδυνεύουμε να χάσουμε όλοι τα πάντα και για πάντα.» Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται με τρόπο προφητικό όλη η ιστορία του μέλλοντός μας από δω και πέρα. Σαν άλλη Πυθία, ο πρωθυπουργός δίνει το χρησμό, που μόνο όσοι τον αποκωδικοποιήσουν σωστά, θα ποια είναι η «μοίρα» τους, για να την περιμένουν και να την υπομείνουν σιωπηλά, χωρίς διαμαρτυρίες, γιατί αυτό δεν συμφέρει τον τόπο, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφή για τους δανειστές μας, γιατί αυτό δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή σύγκλιση και προσαρμογή που επιχειρείται από τη Γερμανική Ευρώπη, στο όνομα μόνο του χρήματος και καμίας άλλης αξίας!! 

Παρεμπίπτοντος, πρόσεξα ότι τελευταία οι ομιλίες του πρωθυπουργού είναι έχουν πιο απλουστευμένη γλώσσα και μέσα από αυτές επιχειρείται και μια πιο συναισθηματική προσέγγιση του λαού χωρίς όμως να απουσιάζουν τα ακραία διλήμματα, οι υπερβολές, τα δήθεν αδιέξοδα, οι διχοτομίες ή θα γίνει αυτό ή ο τόπος μας τελείωσε διλήμματα άλλα μικρά ψυχολογικά κολπάκια που προσθέτουν οι επικοινωνιολόγοι του εντελώς αδέξια, μη λαμβάνοντας υπόψη τις δυνατότητες του αναγνώστη. 

Γιατί ξέρω πολλούς νέους ανθρώπους που ενώ εκείνοι έχουν χαμηλωμένο το κεφάλι από στεναχώρια που δε μπορούν να βρουν εργασία και να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, θα ήθελαν ο πρωθυπουργός της χώρας του, να σταματήσει επιτέλους την αδέξια ανάγνωση, να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους πείσει πως οι επιλογές του μέχρι σήμερα, σωστές ή λάθος, έχουν κίνητρα πατριωτικά και λαμβάνουν υπόψη κάθε πολίτη αυτής της χώρας ανεξαρτήτου τάξης, επιπέδου ή ονόματος. 

Και επιτέλους ας τον συμβουλέψει κάποιος, πως αντί να διαβάζει χρησμούς, θα πρέπει να σηκώσει τα κεφάλια από τα χαρτιά του, να δει το σύγχρονο Έλληνα κατάματα και να του πει την αλήθεια γιατί αυτός η Ελλάδα πρέπει να σωθεί από τους πολίτες της, κι ύστερα από τους δανειστές της, τουλάχιστον για όσους πιστεύουν ότι «αυτοί θα ήταν μια κάποια λύσις» που λέει και ο ποιητής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: