English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.15.2011

"Επιστροφή" στις Αρχάνες -Έκθεση Εικαστικών του Δ. Μπουνακη

Ο Δημήτρης Μπουνάκης, καλλιτέχνης από τις Αρχάνες, είναι ένας άνθρωπος που με ευαισθησία και αγάπη για τον τόπο του, συνδυάζει από μικρή ακόμα ηλικία υλικά και χρώματα και επιχειρεί με εκθέσεις εικαστικών στις Αρχάνες από τις οποίες κατάγεται, αλλά σε άλλες πόλεις την Κρήτης, να εκφράσει ιδέες και νοήματα που δε είναι πέρα από την ίδια τη γλώσσα και τις λέξεις, μακριά από τη συμβατικότητα του «φαίνεσθαι». 
Μαθητής του Μπότη Θαλασσινού για αρκετά χρόνια, έκανε τα πρώτα του βήματα στη κλασική ζωγραφική και ειδικότερα στο χειρισμό του παστέλ, πριν πειραματιστεί ο ίδιος με νέες, τεχνοτροπίες. 6 χρόνια μετά την «τελευταία πρόβα» – την προηγούμενη εικαστική εμφάνισή του στη γενέτειρα, στις Αρχάνες, επανέρχεται εκθέτοντας νέα έργα, πρόσφατης δημιουργικής έμπνευσης. Τα έργα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά πριν από ένα μήνα στα Χανιά, στο παλιό ενετικό λιμάνι, με πολλή επιτυχία και αρκετά σχόλια από ανθρώπους της Τέχνης. Εσωτερική αναζήτηση μέσα από τα υλικά, μεταμοντέρνους πειραματισμούς με ένα σουρεαλιστικό και ποιητικό αποτέλεσμα. Η έκθεση έχει τον τίτλο «Επιστροφή», και στεγάζεται στο εμβληματικό κτήριο του παλιού δημοτικού σχολείου, στην είσοδο της κωμόπολης των Αρχανών (νυν Ανοιχτό Πανεπιστήμιο). Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι απόψε στις 20:00, ενώ η διάρκειά της, είναι μέχρι και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αρχανών – Αστερουσίων και τον Μορφωτικό Σύλλογο Αρχανών. 


Το πρώτο ερέθισμα για την «Επιστροφή», ήταν ένα ταξίδι στην Πάτρα, το Νοέμβριο του 2005, όταν ο Δ. Μπουνάκης καθισμένος στο σταθμό ενός τρένου, παρατηρεί τον κόσμο που μετακινείται προς όλες τις κατευθύνσεις. Αναχωρήσεις, αφίξεις, επιστροφές, βαλίτσες που πάνε κι έρχονται μαζί με πολλές προσδοκίες, όνειρα και ποικίλα συναισθήματα. Βλέμματα ανθρώπων, αγχωμένα, γεμάτα αγωνία, άλλα με το φόβο της φυγής και άλλα με τη χαρά της επιστροφής. Μέσα σε λίγες στιγμές, συναισθήματα «συνωστισμένα» ή κινούμενα στο χώρο του σταθμού τρένων της Πάτρας, αποτέλεσαν το «μαγικό» έναυσμα που πυροδότησε τη φαντασία και την καλλιτεχνική έμπνευση του Αρχανιώτη εικαστικού. 


43 έργα από μεικτής τεχνικής με υλικά που εναλλάσσονται, γυαλί, ξύλο, μέταλλο, χαρτί, ύφασμα, κερί, νήμα, πλαστικό, όλα μαζί υποτάσσονται στη δύναμη της έμπνευσης του καλλιτέχνη και μεταφέρουν στον επισκέπτη της έκθεσης, μηνύματα οικολογικά, κοινωνικά και μαζί την ευχή και την προσδοκία πως μέσα από την τέχνη βρίσκει τρόπο έκφρασης η πραγματική ταυτότητα του ανθρώπου. Για το Δημήτρη Μπουνάκη, η τέχνη είναι λύτρωση, και λέει, πως μοιάζει με δέντρο με ρίζα την ευαισθησία, κλαδιά το ταλέντο και ανθό το ίδιο το έργο, ενώ σημειώνει πως παράλληλα είναι και απλότητα, αγάπη και επικοινωνία. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΕΜΜ. ΜΠΟΥΝΑΚΗΣ 

Ο Δημήτρης Εμμ. Μπουνάκης γεννήθηκε στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης (1964). Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με διάφορες μορφές τέχνης: λογοτεχνία, θέατρο, ζωγραφική. Συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας Αρχανών, σε βάθος χρόνου. Έχει τιμηθεί με διάφορες ποιητικές διακρίσεις, επαίνους και βραβεία, ενώ έχει εκδώσει και δύο ποιητικές συλλογές: Εσπερινοί άνευ τέλους (1998) και Ο ταξιδευτής (2000). Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής δίπλα στον γνωστό Κρητικό ζωγράφο Μπότη Θαλασσινό, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και την τεχνική του. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής στις Αρχάνες (1989, 1992, 1994, 1996, 1997, 1998, 2001, 2003, 2004), στην Αθήνα (1994),.στο Ηράκλειο (1995) και στον Άγιο Νικόλαο (2009). Έχει κάνει, μέχρι τώρα, τις εξής ατομικές εκθέσεις:


Ζωγραφική, Αρχάνες – 1998. 
Εικαστική εγκατάσταση «Η Πολιτεία των Σταυρών», Αρχάνες – 1999. 
Εικαστική παρουσίαση «Τελευταία Πρόβα», Αρχάνες – 2005. 
Η προηγούμενη έκθεση μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο, στην Πύλη Αγίου Γεωργίου, όπου συμμετείχε με έργα της και η Γερμανίδα ζωγράφος Barbara Daling,– 2005. 
Εικαστική παρουσίαση στον Άγιο Νικόλαο, όπου συμμετείχε με έκθεση φωτογραφιών η Κατερίνα Δατσέρη – 2008. 
Εικαστική παρουσίαση «Επιστροφή», όπου συμμετείχε με έργα της και η Γερμανίδα ζωγράφος Barbara Daling, Χανιά – Αύγουστος 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: