English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.29.2011

Εμείς είμαστε οι άλλοι-"Ευρώπη για τους πολίτες"

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» με της συμετοχή δεκαπενταμελούς επιτροπής από το Δήμου Ηρακλείου, η οποία μετέβη στη Λεμεσό της Κύπρου για την ολοκλήρωση των εργασίων του 5ου συνεδρίου «Ευρώπη για τους Πολίτες -Κοινωνικοποίηση των εξαρτωμένων ατόμων μέσα στα πλαίσια της πρακτικής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ισότητας των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες-» και με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο και υπεύθυνο επί Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Γιώργο Αεράκη.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν οι Χρήστος Αδρέου, Δήμαρχος Λεμεσού, και η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Σωτηρούλα Χαραλάμπους, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία αναβάθμισης των υποδομών για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες αλλά και την ανάγκη της προώθησης της ισότητας των δύο φύλλων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Ρώμης. Ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Γ. Αεράκης στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε το πώς η κρίση όξυνε τις κοινωνικές αντιθέσεις πληττωντας ακόμα περισσότερο εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο επιχειρηματικός κόσμος, τα γυναικεία σωματεία και ο κάθε πολίτης χωριστά μέσω του εθελοντισμού, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η υποβολή της πρότασης για την ένταξη στο πρόγραμμα, αποτέλεσε πρωτοβουλία του Δήμου Λεμεσού, στο πλαίσιο τεσσάρων αδελφοποιημένων δήμων, Λεμεσού, Θεσσαλονίκης, Φιλιππουπολης και Ηρακλείου με στόχο την ανάπτυξη ενός οργανωμένου οδηγού ένταξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων όπως οι γυναίκες, τα ΑΜΕΑ, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κινητικά προβλήματα. O προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 150.000 ευρώ και η χρηματοδότηση προερχεται 100% από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν ήταν και ο αντιδημαρχος Οικονομικών του Δήμου κ. Μιχαλης Περυσινακης, η κ. Ελένη Κόκκορη παιδίατρος και δημοτική σύμβουλος, η κα Μαίρη Παχιαδάκη, πρόεδρος των μελών των Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, η κα. Έυα Βασιλάκη Εύα, πρόεδρος του υλλόγου μαίων Κρήτης, η κ. Κωνσταντίνα Βοργιά, προϊστάμενη του τμήματος προσωπικού Δήμου Ηρακλείου, η κ. Ρίτσα Καλογεροπούλου, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων, η κα Σπανάκη Αριάδνη, νομικός Σύμβουλος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Κρήτη, η κ. Σκεύω Μπιζιώτη, πρόεδρος του δικτύου παρέμβασης γυναικών Κρήτης κ.α.


Τα πολύτιμα συμπεράσματα του συνεδρίου


Στα πολύτιμα πορίσματα του συνεδρίου, τονίστηκε το γεγονός πως ότι έχει να κάνει με τον άνθρωπο και τον συνάνθρωπο μας δε μπορεί παρά να μας αφορά, και γιατί όλοι, κάποια στιγμή τη ζωή μας μπορούμε να αποτελέσουμε μέλος μιας ευπαθούς ομάδας. Γι’ αυτό κρίθηκε η αναγκαιότητα ακόμα πιο καθοριστικής θεσμοθετημένης εμπλοκής της τοπικής αυτοδιοίκησης σε συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα με τη στηριξη του κράτους, σωματείων και εθελοντών. Τονίστηκε απίσης η ανάγκη επέκτασης της άδειας μητρότητας, η παροχή κινήτρων σε ιδιώτες για τη δημιουργία νέων βρεβονηπιακών και παιδικών σταθμών, η θεσμοθέτηση του ολοήμερου σχολείου, αλλά και των σχολών γονέων. Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα πρέπει να πρέπει να στηριχθούν και να δοθούν κίνητρα στις εθελοντικές οργανώνσεις, να στηριχθεί η διερμηνεία και διδασκαλία στα σχολεία της νοηματικής και να αναπτυχθεί ένας μηχανισμός βοήθειας σε περίπτωση ανάγκης για άτομα με κώφωση ή τυφλότητα. Παράλληλα θα πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο και η υποδομή των πόλεων, ώστε να δίνεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες να κινούνται ελεύθερα. Σημαντικη κρίθηκε και η συμβολή των δήμων στη σύσταση η στήριξη γραφείων διασύνδεσης ανέργων καθώς και η θεσμοθέτηση νέων δίκτων συνεργασίας μεταξύ των κοινωνικών ιδρυμάτων, των σωματείων, των επιχειρήσεων, αλλά και των μορφωτικών ιδρυμάτων.

Γ. Αεράκης: «Αξιοποιήση των ευρωπαϊκών πόρων στο 100%»
Συμφωνα με τον κ. Γιώργο Αεράκη, η αξιοποίηση και στοχευμένη δράση όλων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης προς την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορρφηση κονδυλίων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, είναι καθοριστική. Ειδικά για την Κρήτη ανέφερε τη σημασία έγκαιρης δράσης και συντονισμού των υπηρεσιών, στην αξιοποίηση ευκαιριών που προέρχονται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όπως λ.χ σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, εξοικονομησης ενέργειας, φυσικές καταστροφές (μέσα στον Οκτώβριο υλοποιείται στην Κύπρο το σχετικό πρόγραμμα ΙΝΤΕΡΕΚ).

Ο αντιδήμαρχος επί Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τόνισε επίσης πως ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να ωφεληθεί από τους κοινοτικούς πόρους με συνευθύνη και τη συνεργασία όλων, ενώ αναφορικά με την οικονομική κρίση υποστηρίξε πως «είναι η ώρα να συνέλθουμε από μια «εικονονική πραγματικότητα» και μια ζωή δανεική που βασίζονταν σε δανεικά χρήματα, και αποτελούσε άπιαστο όνειρο ακόμα και για το μέσο Ευρωπαίο». «Η εξειδικευμένη τεχνογνωσία, ο επαγγελματισμός και η συνέπεια στο ρόλο που έχει ο καθένας στην κοινωνία μας σήμερα και στους επαγγελματικούς στόχους που έχει θέσει, είναι η πρόκληση που καλείται σήμερα να ανταπεξέλθει η Ελλάδα, η οποία ως χώρα πέρα από τα οικονομικά της προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει τη χαμηλού επιπέδου δημόσια διοίκηση, την έλλειψη αξιολόγησης, την έλλειψη επαγγελαματικής συνείδησης και αξιοπρέπειας, την έλλειψη ελέγχου και φυσικά την ατιμωρησία σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, γεγονός που συντελεί και στην αποδυνάμωση σεβασμού στους θεσμούς και στους νόμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: