English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.14.2011

Σπύρος Δανέλλης: Συζητούν τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ε.Ε.

Σε μια από τις πιο κρίσιμες και ιστορικές στιγμές για τη χώρα μας και για ολόκληρη την Ευρωζώνη και λίγο πριν ένα από τα σημαντικότερα Ecofin των τελευταίων ετών την Παρασκευή στην Πολωνία, ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης, στο περιθώριο της Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξάγεται στο Στρασβούργο, δηλώνει πως «φτάσαμε στα όρια και εξαντλήσαμε την υπομονή και τα περιθώρια της Ευρώπης ακόμα και εκείνων που μας υποστήριζαν και επιβεβαώνει τα σενάρια περί συζητήσεων "εξοστρακισμού"της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 
Μ.Κ. Να ξεκινήσουμε κύριε  Δανέλλη με τα λόγια ενός Ελληνοαμερικανού πολίτη που ζει 50 χρόνια στην Αμερικη, ο οποίος πριν από λίγο, σχολιάζοντας το τι συζητείται στις Η.Π.Α για την "Ελληνική Τραγωδία",  μου είπε, ότι εμείς οι Έλληνες είμαστε θήτες και θύματα της ΕΕ κι αυτό. Ποιο είναι το σχόλιο σας
Σ.Δ. Δεν ξέρω αν είμαστε θύματα, εγώ δε συμμερίζομαι την άποψη αυτή, δυστυχώς πέρασαν πολλά χρόνια από την εποχή όπου οι Ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως κάποιοι εμπνευσμένοι και φωτισμένοι ευρωπαίοι ηγέτες αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτής της ένωσης ώστε να μην υπάρξουν πλέον πόλεμοι, μετά την καταστροφή και τον όλεθρο που έφερε, ο  2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Οι νεότερες γενιές, δεν έχουν νιώσει τι σημαίνει απειλή πολέμου και τι είναι αυτή η τεράστια και αδυσώπητη ανισορροπία που επιφέρει σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε το όφελος της συνεχείας και της ενδυνάμωσης της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής. Από την άλλη, κανείς δεν αντιστρατεύεται τα Ελληνικά συμφέροντα, η τα ελληνικά δίκαια. Δεν μας φταίνε αυτή τη φορά οι ξένοι, όπως μας φταίνε πάντα όπως νομίζουμε, αλλά φταίμε εμείς και το κακό μας το κεφάλι, διότι εμείς επιλέγουμε να μην αλλάξουμε νοοτροπία και τρόπο δόμησης της κοινωνίας, αλλά και την σχέση της κοινωνίας με την πολιτική και εξακολουθούμε να στηρίζουμε την σχέση αυτή σε ότι χειρότερο, δηλαδή στην πελατειακή και την πολιτική αντιπαροχή, τότε άξιοι της μοίρας μας είμαστε εμείς! Αυτά όμως πρέπει να αλλάξουν! 

Μ.Κ. Αυτή τη στιγμή το όμως το μαχαίρι έχει αγγίξει το κόκαλο, στην κυριολεξία....
 
Σ.Δ. Βεβαίως, φτάσαμε στα όρια και τα εξαντλήσαμε, μαζί και την υπομονή και όλα τα περιθώρια, ακόμα και εκείνων που ήταν κοντά μας μέχρι σήμερα, για πάρα πολλούς λόγους και όχι μονάχα για συναισθηματικούς, γιατί μέσα στις βασικές αρχές της ΕΕ είναι η αρχή της αλληλεγκύης, αλλά η αρχή της αλληλεγγύης συνδέεται με την αρχή της συναίσθησης, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. 

Μ.Κ.Ποιο είναι το κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο Στρασβούργο, καθώς είναι κρίσιμες μέρες,  και οι δηλώσεις των διεθνών ΜΜΕ, κάνουν λόγω για χρεοκοπία, για εξοστρακισμό από το ευρώ.
 
Σ.Δ. Ναι, κυρίως από τον Ευρωπαϊκό τύπο και από εκπροσώπους της πολιτικής ελίτ στην Ευρώπη και κυρίως από τη Γερμανία. Για πρώτη φορά τίθεται το ζήτημα του εξοστρακισμού όπως είπατε, το να αναγκαστούμε δηλαδή, αν καταρρεύσουμε οικονομικά, αν χρεοκοπήσουμε, να βγούμε από την ζώνη του ευρώ μιας και κάτι τέτοιο θεσμικά δεν προβλέπεται. 

Μ.Κ. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό? Ο Βαν Ρομπάϊ,  ετοιμάζει νέες προτάσεις για τη νέα οικονομική διακυβέρνηση και για τις ποινές των δημοσιονομικά "άτακτων" χωρών, οι οποίες αναμένεται να κοινοποιηθούν μέσα Οκτωβρίου, εάν δεν κάνω λάθος? 
 
Σ.Δ.Ναι, υπάρχει ένας οργασμός επεξεργασίας προτάσεων, που ετοιμάζονται σύντομα και ο χρόνος είναι πυκνός σε γεγονότα σε όλα τα θεσμικά επίπεδα της Ε.Ε, αλλά είναι βέβαιο ότι είμαστε στα όρια, είναι βέβαιο ότι αυτή την φορά έχουμε εξαντλήσει τα όρια της υπομονής, ακόμα και των πιο καλόπιστων και πιο κοντινών μας στην ευρωπαϊκή "οικογένεια" και είναι δεδομένο ότι το κακό κλίμα, το εισπράττει περισσότερο η Ελλάδα, σε σύγκριση με τα άλλα δύο "άτακτα παιδιά", την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Η πιο κρίσιμη ημέρα, είναι πάντως η  Παρασκευή, εκεί όπου εκεί θα αποφασιστούν κάποια πράγματα, επίσης σημαντικό και δίνοντας μια διαφορετική σοβαρότητα στο θέμα, θα πάρει άτυπα μέρος και ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών, Τίμοθι Γκάϊτνερ, προσκεκλημένος του Πολωνού πρωθυπουργού, μιας και η συνάντηση αυτή θα γίνει στην Πολωνία και θυμίζω ότι η Πολωνία είναι η χώρα που κατέχει την προεδρία γι’ αυτό το εξάμηνο της ένωσης. 

Μ.Κ. Πως σχολιάζεται το γεγονός ότι  το μέλος της Γερμανικής κυβέρνησης ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, χρησιμοποίησε δημόσια την λέξη χρεοκοπία και μάλιστα επανήλθε και χθες με την ίδια δήλωση σε άρθρο του στην εφημερίδα Welt; Πάντως οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα καινούριο όρο, που στα ελληνικά μεταφράζεται ως "ανα-πτώχευση". Γιατί όλα αυτά τα σενάρια? 
 
Σ.Δ.Ναι,  είναι περίπτωση ελεγχόμενης πτώχευσης. Κοιτάξτε υπάρχουν λόγοι ουσίας που δημιουργείται το Ελληνικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη, παράλληλα όμως, υπάρχει και η εσωτερική πολιτική ζωή των κρατών-μελών, για παράδειγμα η κοινή γνώμη στη Γερμανία,  που είναι σε αρκετό βαθμό δηλητηριασμένη, εξαιτίας μια σειράς του κίτρινου τύπου, ο οποίος εμφανίζει σε σχήμα υπερβολής τη Γερμανία, ότι δήθεν είναι αυτή που καλείται να πληρώσει το "μάρμαρο" για την κρίση χρέους στην του νότου και ιδιαίτερα της Ελλάδας. 

Μ.Κ. Ωστόσο το Γερμανικό οικονομικό επιτελείο, έχει στα συρτάρια του σχέδια ενίσχυσης των τραπεζών, σε περίπτωση που η Ελλάδα κυρήξει στάση πληρωμών δηλαδή από εκεί υπάρχει μια επίσημη ετοιμασία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
 
Σ.Δ. Απ’ όλους, εγώ θα σας έλεγα το εξής, πέρασαν πολλά χρόνια και δεν διακρίνουμε, έχουν θαμπώσει οι αρχές και οι λόγοι που ώθησαν την συμμετοχή των χωρών σε αυτό το πείραμα της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τελικά οι εθνικοί εγωισμοί βαρύνουν περισσότερο και έτσι οι φοβίες και τα στερεότυπα που δεν έχουν όμως σχέση με την σημερινή πραγματικότητα, αφού πλέον καμία ισχυρή χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά από μόνη της, ακόμα και η Γερμανία, αφού υπάρχει πλέον ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η Γερμανία έχει ανάγκη,  την υπόλοιπη Ευρώπη, έχει ανάγκη ο Βορράς το Νότο, προκειμένου να αντεπεξέλθει και αλίμονο εάν δεν αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση η οποία είναι πρωτόγνωρη. Παράλληλα και ο Νότος κι εμείς ειδικά, θα πρέπει να αλλάξουμε πολλά, έχουμε ένα δημόσιο πολύ βαρύ που κοστίζει πολλά και μπλοκάρει το κράτος,  αντί να προωθεί την ανάπτυξη.  Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί από εμάς τους ίδιους, ώστε ξανά αρχίσουμε να αναπαράγουμε πρωτογενές πλούτο, διότι η αντίληψη των δανείων είναι παράλογη και δεν μπορεί να σταθεί βεβαίως. 

Μ.Κ.σχολιάζεται το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα διακόπηκε η διαδικασία αξιολόγησης από την Τρόικα και δεύτερον η παραμονή μας στο Ευρώ, προϋποθέτει σύμφωνα με την άποψη σας απώλεια της Εθνικής κρατικής οικονομικής κυριαρχίας? 
 
Σ.Δ. Για το πρώτο ερώτημα δοκιμάστηκε από τον υπουργό οικονομίας Κύριο Βενιζέλο, η πρόταση Σαμαρά, για την σκληρή διαπραγμάτευση και την μείωση των σκληρών μέτρων που απαιτεί η Τρόικα, και γι’ αυτό το λόγω οδηγούμαστε σε όλο και σκληρότερα μέτρα, όπου πρέπει όλοι οι Έλληνες να καταβάλουν. Ο κύριος Βενιζέλος είπε, ότι δεν συζητώ άλλο πια μαζί σας για επιπλέον μέτρα και ζητάμε την επαναδιαπραγμάτευση σε πολιτικό μέτρο σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή το συμβούλιο.  Η απάντηση από την αντίθετη πλευρά είναι η απόλυτη σκλήρυνση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελείωσαν τα ψέματα, ότι το εννοούν και δεν μπλοφάρουν οι δανειστές μας και ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Να προσθέσω και κάτι ακόμα όσο και να ακούγεται σκληρό, τα μέτρα τα θεσμικά, της αναδιοργάνωσης και της αναδιάρθρωσης της δημόσιας ζωής και κυρίως του δημόσιου τομέα έπρεπε να τα κάνουμε χωρίς να μας υποχρεώνουν, διότι αποτέλεσαν τα βαρίδια που μας έφεραν μέσα από δεκαετίες εδώ. Όποτε κλείνω την πρώτη ερώτηση σας με αυτό εδώ, δεν έχουμε το περιθώριο για κανένα ελιγμό, ούτε το περιθώριο να κάνουμε τους τζάμπα μάγκες. 

Στο δεύτερο ερώτημα σας όσο αφορά την συμμετοχή μας που είναι εθελοντική, βλέπεται τα οφέλη μόνο από τον τρόμο που μας έχει πιάσει ένα υλοποιηθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο. Στη συμμετοχή μας στην καρδιά της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας, συνεπάγεται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων για έναν κεντρικό βασικό σχεδιασμό. Επίσης με την συμμετοχή μας σε ένα άλλο ισχυρό ευρωπαϊκό σύστημα, ενισχύετε ο ελληνικός λαός και κερδίζει η Ελλάδα μία άλλη θέση σε ένα διεθνή καταμερισμό ισχύος. Όλο αυτό για να πετύχει χρειάζεται μεταβίβαση εθνικών δικαιωμάτων από όλους, για ένα κοινό καλό και ένα σχεδιασμό. Κάτι τέτοιο δεν με βρίσκει αντίθετο, αφού η φτωχή Ελλάδα από μόνη της δεν έχει κανένα μέλλον και κύρος, από μόνη της στην νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Αντίθετα θα έχουμε ένα λαμπρό μέλλον εάν συμμορφωθούμε και συμμετέχουμε σε ένα Ευρωπαϊκό σύνολο όπως είναι η ΕΕ. 
 
Μ.Κ.Όσο αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα τα ανακτήσουμε ποτέ? 
 
Σ.Δ.Βεβαίως, μα δεν απειλούνται, από την ισχυρή Ευρώπη αντίθετα είναι εγγυημένα, και θα σας θέσω ως παράδειγμα την προστασία της Κύπρου από την ΕΕ στις απειλές της Τουρκίας για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Μ.Κ. Ωστόσο ο Ταγίπ Εντοργάν,  φαίνεται ότι δεν χάνει την ευκαιρία κρίσης της ευρωζώνης και περιοδεύει στις περιοχές της Αραβικής Άνοιξης, και μάλιστα σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με εθνικό και ηγεμονικό προφίλ. 
 
Σ.Δ.Βέβαια, μα η Τουρκία κατάφερε μέσα από σκληρή δουλειά τα τελευταία 20 Χρόνια, μέσα από εκεί που ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση και μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα  και το ΔΝΤ, να πάρει οικονομικές ανάσες σωτηρίας και να γίνει μέλος του G20 


(Η πομαγνητοφωνήση της συνέντευξης αυτής έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του Μάρκου Σμυρνάκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια: