English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.05.2011

Jersy Buzek: Ενωμένοι στην κρίση και στην πολυμορφία!

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jersy Buzek, είναι ο άνθρωπος που πιστεύει στην προώθηση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην ενίσχυση της συνεργασίας με τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ στην ιδέα της ευρωπαϊκής διεύρυνσης, είναι όμως και ο άνθρωπος που αυτή τη στιγμή καλείται να ανταπεξέλεθει μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρωπαική Ένωση στην ιστορία της.
Ο Jerzey Burzek, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ο άνθρωπος του οποίου η πολιτική δράση τόσο στην Πολωνική Κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, τον οδήγησαν στις 14 Ιουλίου 2009 στην εκλογή του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μάλιστα με 555 ψήφους από τις 644, δηλαδή τη μεγαλύτερη πλειοψηφία που συγκέντρωσε ποτέ Πρόεδρος του ΕΚ από τις πρώτες άμεσες εκλογές του 1979. Παρά όμως τη θέση και την αποδοχή του, όχι μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκό αλλά παγκόσμιο, παραμένει ευπρόσιτος, απλός, και απίστευτα ετοιμόλογος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jerzy Burzek, σε πρόσκληση που απεύθυνε πριν μερικούς μήνες στις Βρυξέλλες, στους δημοσιογράφους από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε τη σημασία και την επιρροή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στην κατανόηση, από τους πολίτες του έργου και του σκοπού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εποχή υπερπληροφόρησης, αλληλεπίδρασης και δημιουργίας. «Αν σε προηγούμενες εποχές το δημοσιογραφικό καθήκον σχετίστηκε με την αναφορά νεκρών σε πεδία μάχης ή μεγάλων γεωπολιτικών εξελίξεων, σήμερα ο ρόλος του δημοσιογράφου, ακριβώς επειδή η πληροφορία είναι αυτή που καθορίζει τα πάντα, σημασία έχει η απλούστευση των σύνθετων και η διαρκής αναζήτηση και αποκάλυψη των κεκαλυμμένων στοιχείων που αφορούν τη ζωή ανθρώπων».
Αναφορικά με την παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο Πρόεδρος σημείωσε, πως «δείχνει πως η νομισματική ένωση, δε μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι αποτελεσματική, χωρίς συντονισμένη διακυβέρνηση και πολιτική πράξη, όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο και μάλιστα σε τώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκεται σε τροχιά αναδιάρθρωσης, μια εξαιρετικά πολύπλοκη όσο και παρακινδυνευμένη διαδικασία στην οποία όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί».

Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία, για την Ελλάδα, ο Jerzy Burzek, σημείεωσε πως «στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα, θα βρει το δρόμο της όμως είναι στιγμή των διαρθρωτικών αλλαγών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος έτσι ώστε να τεθεί το πολιτικό και οικονομικό εκείνο πλαίσιο, βάσει του οποίου θα μπορέσει να πορευτεί στο μέλλον». Πρόκειται, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «για ένα μέλλον όχι συμπτώσεων, αλλά, επιλογών, όπου το αναγκαίο, είναι «επίπονο» αλλά, αλλά εν τέλει σωτήριο. Παράλληλα τόνισε πως «η Ε.Ε. διαχειρίζεται χιλιάδες δισεκατομμύρια, και πρέπει όσοι ηγούνται αυτής, να γνωρίζουν που πηγαίνουν, σε ποιες χώρες, τη νομοθεσία και τη νοοτροπία κάθε μίας από αυτές τις χώρες και μάλιστα τη στιγμή που η διαφθορά είναι πάντα πιθανή ως ενδεχόμενο. Την ίδια ώρα όμως, οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι επενδύσεις και η καινοτομία, είναι αυτά που θα δώσουν νέα ώθηση, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή Οικονομία και είναι αλήθεια ότι οι πολιτικοί, σήμερα, καλούνται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, που όμως σε βάθος χρόνου, ο στόχος είναι να μετατραπούν σε βήματα ανάπτυξης για την κοινωνία. Η πολιτική είναι ένα γραμμάτιο, που επενδύει στο μέλλον και δε μπορεί ποτέ να αποδώσει την αξία του άμεσα. Στην Ευρώπη, επιχειρείται αυτή τη στιγμή να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκή ταυτότητα για τους πολίτες 27 διαφορετικών κρατών μελών, και σύνθημά μας σε αυτή την προσπάθεια είναι, -Ενωμένοι στην Πολυμορφία-»!

Απαντώντας στην  ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή αντιδραση/ αντιμετώπιση στην Ελληνική κρίση, ήρθε με καθυστέρηση που στοίχησε και οικονομικά στην Ελλάδα, αλλά και πολιτικά στην ίδια την Ένωση, αφού τέθηκε σε αμφισβήτηση η ισχύς και η ετοιμότητά της σε περιόδους κρίσης, ο Jerzy Burzek απάντησε ότι έχει επίγνωση πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τρωτά σημεία, και πως κάθε μέλος, σίγουρα έχει να πει κάτι για τη μη έγκαιρη ανταπόκριση, σε ζωτικής σημασίας προβλήματα, όμως παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, προκειμένου να ληφθεί μια απόφαση και μάλιστα αυτό μπορεί να διαρκέσει τρείς με τέσσερις μήνες. Παράλληλα είπε πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 750δις ευρώ σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία είναι στη διάθεση των κρατών-μελών της Ευρώπης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Παράλληλε, ο Jerzy Burzek, επέμεινε στην άποψη, ότι αυτή τα μέτρα λιτότητας θα δημιουργήσουν το έδαφος για μελλοντική οικονομική σταθερότητα καθώς και οι αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, που θα διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν συντάξεις στο μέλλον για τους πολίτες της Ελλάδας, καθώς και όλα εκείνα τα αναπτυξιακά βήματα που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. «Απαιτείται τακτική εξόδου από την κρίση, μέσα από τις αναδιαρθρώσεις, πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, και τέλος πακέτο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις κρίσης ή στα απρόοπτα των καιρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: