English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

9.01.2011

Dr.Nicholas Christakis "Connected"

Τι θα λέγατε αν κάποιος σας έλεγε ότι εμείς οι άνθρωποι, «είμαστε ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ στο καλό και στο κακό», και πως όσο κι αν είμαστε ή δείχνουμε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλον, στην ουσία, μας ενώνουν περισσότερα πράγματα από όσα μας χωρίζουν; Τι θα λέγατε, αν μαθαίνατε πως η σ ύ ν δ ε σ η αυτή σημαίνει πως η ευτυχία του ενός, είναι προϋπόθεση και παράγοντας της ευτυχίας του άλλου ή των άλλων ανθρώπων; Και πως αν δυστυχία των συγγενών και των φίλων μας είναι ικανή να επηρεάσει  ακόμα και τη δική μας υγεία; Μια τέτοια θεωρία κοινωνικής σχέσης κι αλληλεπίδρασης σίγουρα αποτελεί επανάσταση σε μια εποχή που ο ατομικισμός και το προσωπικό συμφέρον φαίνεται να υπερέχει σε πολλές περιπτώσεις από το κοινωνικό και το δημόσιο, σε μια εποχή που η πολιτική, η οικονομία και τα ΜΜΕ, λειτουργούν κατεξοχήν μέσω των δικτύων. Πρόκειται για τη θαυμάσια δύναμη των κοινωνικών δικτύων!  

Εμείς και οι άλλοι, ως «εν δυνάμει μονάδες ενός κοινωνικού ιστού, ενός ή περισσότερων κοινωνικών δικτύων» είναι η θεωρία ενός ανθρώπου που έγινε γνωστός παγκοσμίως και συμπεριελήφθη στον κατάλογο των 100 ανθρώπων με την μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, του περιοδικού «Time», το 2009. Πρόκειται για τον ελληνοαμερικανό καθηγητή της ιατρικής και κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Δρ. Νικόλα Χρηστάκη, ο οποίος ήρθε στην Κρήτη στις για τις καλοκαιρινές του διακοπές, μαζί με την οικογένειά του, και ο οποίος συνάντησε το κοινό του Ηρακλείου σε μια και μοναδική ομιλία-διάλεξη σε συνδυασμό με την παρουσίαση του βιβλίου του με τον τίτλο «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ».

Ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, αν και είναι γεννημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1962, έχει ρίζες κρητικές. Ο ίδιος, σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ και στην συνέχεια Ιατρική στο Χάρβαρντ, από όπου απέκτησε διδακτορικό το 1989, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Σήμερα, είναι από τους πλέον διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως, αφού είναι καθηγητής στην Ιατρική σχολή, στο Τμήμα Κλινικής Κοινωνιολογίας και στο Τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Χάρβαρντ.

Το 2008 η ομάδα του, εν ονόματι Christakis Group, πήρε επιχορήγηση ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων από το Διεθνές Ινστιτούτο Υγείας για την μελέτη των κοινωνικών δικτύων - την οποία ο ίδιος επέκτεινε και στην γενετική- ενώ το 2009 ανακηρύχθηκε ένας από τους είκοσι κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο με την έρευνά του να διαρκεί είκοσι και πλέον χρόνια στην διάρκεια των οποίων μελετήθηκαν συνολικά οι συμπεριφορές 4.739 ατόμων.

Δρ. Ν. Χρηστάκης: «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

Ο Δρ. Nικόλας Χρηστάκης, στην αποκλειστική του συνέντευξη,  επισημαίνει πως νιώθει αρκετά συνδεδεμένος με το κομμάτι αυτό της Ελλάδας, πως ο πατέρας του ζει εδώ και πως η οικογένεια του συνδέεται με βαθιά φιλία με την οικογένεια του Πέτρου Κουτράκη. Αυτή είναι η έκτη ή έβδομη επίσκεψη στο νησί, το οποίο έχει επισκεφθεί τις περισσότερες περιοχές και έχει δει πολλά από τα αξιοθέατα του.

Παράλληλα, σε μια εποχή όμως που η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο οικονομικό αδιέξοδο στης Ιστορία της, ίσως από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και μετά, η θεωρία των κοινωνικών δικτύων φαίνεται πως βρίσκει περισσότερο από ποτέ έδαφος, τη στιγμή πως η Ελληνική Οικονομία ως ένα αυτόνομο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό δίκτυο εξαρτάται και επηρεάζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή από ένα μεγαλύτερο δίκτυο, ένα υπεροργανισμό, αποτελούμενο από πολλά μικρότερα δίκτυα. Μέσα σε αυτό το σύστημα το χρήμα, η εξουσία, η πληροφορία, οι ιδέες, τα αγαθά ρέουν, αλλάζουν χέρια διαρκώς, με διαφορετικές ταχύτητες και σκοπούς. Σε καιρό οικονομικής κρίσης λοιπόν η ψυχολογία της αγοράς, μεταξύ των καταθετών και των επενδυτών μπορεί να δημιουργήσει «τραπεζική επιδημία», η φήμη να δημιουργήσει πανικό, ο οποίος διαδίδεται μέσω των χρηματοπιστωτικών δικτύων ταχύτατα και αλλάζει τις συνισταμένες στην οικονομία.

Έτσι ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης θεωρεί, πως η βασική ιδέα των κοινωνικών δικτύων είναι πως έχουν τη δύναμη να μεγενθύνουν και να ενδυναμώνουν οτιδήποτε εισέρχεται εντός αυτών, είτε καλό είτε κακό. Αυτό σημαίνει πως όταν στην οικονομία εξαπλώνονται διαρκώς φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή ανάμεσα στους πολίτες, ή η πώληση μετοχών ανάμεσα σε επενδυτές, τότε δημιουργείται ένα δίκτυο συμπεριφοράς που μεγεθύνεται και ισχυροποιείται και μάλιστα ταχύτατα. Αναφέροντας μάλιστα ένα παράδειγμα από το χώρο της υγείας για να δείξει του λόγου το αληθές, αναφέρει πως «αν κάποιος θέλει να κάνει 10 καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα, μπορεί να μιλήσει στον καθένα χωριστά, έτσι ίσως πείσει τρεις, αλλά αν τους συγκεντρώσει όλους σε μια ομάδα, του συστήσει μεταξύ τους και τους αντιμετωπίσει ως ένα δίκτυο που επιχειρεί κοινό αποτέλεσμα, τόσο ίσως καταφέρει να πείσει τους μισούς να σταματήσουν. 'Έτσι λοιπόν, την υγεία όπως και στην οικονομία, οι αλληλεπίδραση του ενός με τον άλλον έχει δύναμη και δυναμική».


Παράλληλα ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το πώς πραγματοποιείται ο συναισθηματικός και ιδεολογικός ή και πολιτικός συγχρονισμός/ταύτιση με συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως π.χ. οι αντιδράσεις νέων ανθρώπων το Δεκέμβρη του 2008 σε ολόκληρη την Ελλάδα, εξαιτίας της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ή ακόμα και στις πρόσφατες εκδηλώσεις του κινήματος των «Αγανακτισμένων» πολιτών στις πλατείες όλης της χώρας, υποστηρίζει πως «αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένο επιστημονικό συμπέρασμα για το πώς λειτουργεί η δομή και η διαμόρφωση τέτοιων φαινομένων, ταυτόχρονα υπάρχει αρκετό υλικό για το πώς πυροδοτούνται τα κοινωνικά κινήματα. Έτσι για παράδειγμα στις πρόσφατες εξεγέρσεις στη Β. Αφρική, είναι ξεκάθαρο ότι τα κοινωνικά δίκτυα διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση της πληροφορίας, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν συντέλεσαν στο να αλλάξει η συμπεριφορά και η νοοτροπία των ανθρώπων. Οι εξεγέρσεις αυτές, σύμφωνα με τον καθηγητή αποτελούν ήδη αντικείμενο επιστημονικών ερευνών και θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία τα επόμενα χρόνια.

Επιπροσθέτως, ζητήματα μεγάλα όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η κατανάλωση ποτού, η χρήση ναρκωτικών, αλλά και η ευτυχία, η μοναξιά, η κατάθλιψη, ο αλτρουισμός, το διαζύγιο, η ψήφος και οι ιδέες, όπως τονίζει ο Χρηστάκης, μετά από πολλές έρευνες, μέσα στα κοινωνικά δίκτυα μεταδίδονται, τροφοδοτούνται και αναπαράγονται με συσχετισμούς μιας πολυπλοκότητας που δεν αντιλαμβανόμαστε συνειδητά.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ = ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ

O Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις και απαισιοδοξία, ίσως επειδή η εποχή αυτή είναι το μεταίχμιο της αλλαγής της ίδιας της Ιστορίας του ανθρώπου, κατάφερε να πάρει ένα τίτλο που θα τον ζήλευαν πολλοί καθηγητές, ανεξαρτήτως επιστημονικού αντικειμένου. Ονομάζεται ο Δρ. της Ευτυχίας, γιατί κατάφερε μαζί με το συνεργάτη του James H. Fowler, να αποδείξει, ότι η ευτυχία, εξαπλώνεται γρηγορότερα από τη δυστυχία. «Εμείς και το σύνολο των ανθρώπων σε τρεις βαθμούς απόστασης, που συνθέτουν τον χώρο στον οποίο κινούμαστε με τη σκέψη, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας είμαστε συνδεδεμένοι σε ένα ιστό που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, ενώ στην περίπτωση των συναισθημάτων η μεταδοτικότητα είναι πιο άμεση και γρήγορη κυρίως όταν έχει να κάνει με τη σχέση δύο ατόμων στον πρώτο βαθμό απόστασης». Επομένως, ο καθηγητής του Harvard μοιάζει να κρατά στα χέρια του ένα από τα κλειδιά της ευτυχίας και δεν είναι άλλο από το να είμαστε ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ, με τον εαυτό μας, με τους φίλους μας, με τους συγγενείς μας, ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ με τον άνθρωπο και με την ίδια τη ζωή. Άλλωστε ο Δρ Χρηστάκης λέει, πως «όταν χαμογελάμε, ο κόσμος χαμογελά μαζί μας».


Eπίσημη σελίδα του Nicholas Christakis στο Harvand:
http://christakis.med.harvard.edu/

Επίσημη σελίδα του βιβλίου "Connected" του Nicholas Christakis:
http://connectedthebook.com/

Online όπτικοακουστικό υλικό και ομιλίες του Dr. Nicholas Christakis

 1.    Nicholas Christakis: The hidden influence of social networks http://www.youtube.com/watch?v=2U-tOghblfE
We're all embedded in vast social networks of friends, family, co-workers and more. Nicholas Christakis tracks how a wide variety of traits -- from happiness to obesity -- can spread from person to person, showing how your location in the network might impact your life in ways you don't even know.
 
2.     Nicholas Christakis: How social networks predict epidemics http://www.youtube.com/watch?v=L-dPxGLesE4
After mapping humans' intricate social networks, Nicholas Christakis and colleague James Fowler began investigating how this information could better our lives. Now, he reveals his hot-off-the-press findings: These networks can be used to detect epidemics earlier than ever, from the spread of innovative ideas to risky behaviors to viruses (like H1N1)
 
3.     Social Networks Are Like the Eye - Nicholas Christakis I http://www.youtube.com/watch?v=3MjUstR1DzY
 SOCIAL NETWORKS ARE LIKE THE EYE A Talk with Nicholas A. Christakis It is customary to think about fashions in things like clothes or music as spreading in a social network. But it turns out that all kinds of things, many of them quite unexpected, can flow through social networks, and this process obeys certain rules we are seeking to discover. We've been investigating the spread of obesity through a network, the spread of smoking cessation through a network, the spread of happiness through a network, the spread of loneliness through a network, the spread of altruism through a network. And we have been thinking about these kinds of things while also keeping an eye on the fact that networks do not just arise from nothing or for nothing. Very interesting rules determine their structure
 
4.     Nicholas Christakis: Social Networks and Genetics http://www.youtube.com/watch?v=Y7RIU5K8lCQ
How personal social networks are influenced by not only our genes, but the genes of those within three degrees of separation from us.

5.     A Conversation with Nicholas Christakis http://www.youtube.com/watch?v=LI4fcmG5Zt4
How much are we influenced by our friends? According to Harvard professor Nicholas Christakis, more than we think! Author of Connected: The Surprising Power of Our Social Networks and How They Shape Our Lives, Christakis is a Greek American internist and social scientist who has spent the last ten years studying social networks. In this interview with Maria Hinojosa he explains how our friendships impact everything we do (perhaps he should thank his friends for helping him become one of Time magazine's Most Influential People in the World).

6.     Royal Society of the Arts (London) - Nicholas Christakis IV http://www.youtube.com/watch?v=0mmCz-GEOwI
 A 43 minute clip, dated February 25, 2010, of Dr. Christakis presenting a talk at the Royal Society of the Arts — "Connected: The Amazing Power of Social Networks and How They Shape Our Lives". 

7.    Nicholas Christakis on Weight Gain Across Social Networks http://www.youtube.com/watch?v=pVhItldrpbA
Christakis and Fowler published a fascinating study in the New England Journal of Medicine (2007) on the strength of social ties on weight control. Here he gives a brief discussion of their discovery.
 
8.    Royal Society of the Arts (London) - Nicholas Christakis II http://www.youtube.com/watch?v=FujNv718q2k
 A 43 minute clip, dated February 25, 2010, of Dr. Christakis presenting a talk at the Royal Society of the Arts — "Connected: The Amazing Power of Social Networks and How They Shape Our Lives". 
 
9.    Harvard Professor Nicholas Christakis discusses networks http://www.youtube.com/watch?v=NVUG7IhJd3M
Christakis presents his work on how health-related phenomena such as smoking or obesity spread from person to person. The internist and social scientist took part in the BBVA Foundation-Ivie Seminar "The Empirical Analysis of Networks", which was held in Alicante (Spain) on 26-27 May 2008.
 
10.  Microsoft Talk - Nicholas Christakis & James Fowler http://www.youtube.com/watch?v=voABJ2qHdPI
Nicholas and James discuss Connected at Microsoft Research in Seattle, WA.

11.   Microsoft Talk - Nicholas Christakis & James Fowler III http://www.youtube.com/watch?v=iCH4T0MMgeA

12.  Microsoft Talk - Nicholas Christakis & James Fowler VI http://www.youtube.com/watch?v=L0niPDK_P9A
       Nicholas  Christakis and James Fowler discuss Connected at Microsoft Research in Seattle, WA.
 
13.  The Evolutionary Significance of Human Social Networks--Nicholas Christakis http://www.youtube.com/watch?v=udQn3R1zrW8
 
14.  Eat, Drink, and Be Merry: The Spread of Obesity, Nicholas Christakis http://www.youtube.com/watch?v=JX9ijcrNKqo
Nicholas Christakis, a Professor at Harvard University, discusses the conclusions of a study about the influence one's social network has on their weight.
 
15.  The Public Bookstore - Nicholas Christakis II http://www.youtube.com/watch?v=kMKRvLzX6jM
  A 28 minute clip, dated March 15, 2010, of Dr. Christakis giving an interview at The Public Bookstore in Athens, Greece Harvard Professor Nicholas Christakis discusses networks Christakis presents his work on how health-related phenomena such as smoking or obesity spread from person to person. The internist and social scientist took part in the BBVA Foundation-Ivie Seminar "The Empirical Analysis of Networks", which was held in Alicante (Spain) on 26-27 May 2008.

Copyright © 2011 Le Regard Democratique ®. All rights reserved. No quotes from the materials contained herein may be used in any media without attribution to Le Regard Democratique. Permissions could be claimed at the email leregardcretois@gmail.com. LRC transcripts are created on a rush deadline and accuracy and availability may vary. This text may not be in its final form and may be updated or revised in the future.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

You really make it seem so easy together with your presentation however I
find this topic to be really one thing that I feel I might by
no means understand. It sort of feels too complicated and very extensive for me.

I am taking a look forward for your subsequent put up, I'll attempt to get the hold of it!

Feel free to visit my page; Saphire Ecigs