English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.03.2011

Daniel Cohn Bendit: «Λανθασμένα τα μέτρα λιτότητας χωρίς ανάπτυξη!»

Για το Daniel Cohn Bendit, ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Το βέβαιο είναι πως είναι ένας επιτυχημένος κεντροαριστερός ηγέτης, που «ερωτοτροπεί» με το Νεοφιλελευθερισμό μέσω διεθνών θεσμοθετημένων οργάνων αφού έχει την ικανότητα και τη διορατικότητα να προσαρμόζει τις ιδέες του ανάλογα με τα καινούρια δεδομένα που προκύπτουν. Αυτός είναι μόνο ένας από τους λόγους που στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι ο πιο περιζήτος από τους δημοσιογράφους.
Κάποιοι σιγοψυθιρίζουν ότι τα «λέει έξω από τα δόντια», και κάποιοι ότι «δε χαρίζεται σε κανένα», κάποιοι φοβούνται τις απρόβλεπτες αντιδράσεις του και κάποιοι απλά τον αποφεύγουν γιατί δε μπορούν να τον κάνουν να πει αυτά που θέλουν να ακούσουν, ή δε μπορούν να δεχτούν αυτά που έχει να πει. Είναι εντυπωσιακό πάντως, να βλέπεις πως ο πολιτικός αυτός ξέρει να στηρίζει τις θέσεις του με πάθος και να ελλίσσεται στην επιχειρηματολογία του με τέτοια ρητορική δεινότητα, που συνταράζει κάθε συμβατική σκέψη ή κάθε συνείδηση που βαυκαλίζεται με σύγχρονες πολιτικές ψευδαισθήσεις.

Η συνάντηση μαζί του έγινε αμέσως μετά από ένα briefing για την Παλαιστίνη και τις συζητήσεις γύρω από την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Στρασβούργου, κατά τη διάρκεια της δεύτερης στη σειρά Ολομέλειας του Σεπτεμβρίου. Ο Daniel Con Bendit, εξέφρασε την πεποιθηση πως το περιεχόμενο των συζητήσεων που αρχίζουν στον ΟΗΕ, αναφορικά με το αν το Ισραήλ είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, λέγοντας πως ήδη στις χώρες της Αραβικής Ανοιξης, μια γηρασμένη, αυταρχική ελίτ δίνει τη θέση της σε μια νέα γενιά που απαιτεί ελευθερία και δημοκρατία και το οριστικό τέλος της αποικιοκρατίας. Παράλληλα θεωρεί πως μια τετοια αναγνώριση από το Ισραήλ, που θα την ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για τη διαμόρφωση των συνόρων, θα άνοιγε τον δρόμο για την ειρήνη και για την αναγνώριση του ίδιου του Ισραήλ από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες.

Η φωνή σας το Μάιο του 2005 του θυμίζω, ήταν από τις πρώτες και πιο παθιασμένες για τα δεινά τα οποία συνέβησαν, συμβαίνουν και θα συμβούν στην Ελλάδα.(http://www.youtube.com/watch?v=V7fnJCmbuPU). Μιλήσατε για την Ευρωπαϊκη υποκρισία και το χαμένο χρόνο από μεριάς της Νομισματικής Ένωσης που αποτέλεσε το «βούτυρο στο ψωμί των αγορών και των κερδοσκόπων», μιλήσατε για μια νέα ευρωπαική συσπείρωση και αλλυλεγγύη, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις και είπατε πως οι δανειστές δε θα πρέπει να ζητάνε από την Ελλάδα το ακατόρθωτο, πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη μιας πρωτοβουλίας για τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, και πως οι Διεθνείς Ευρωπαϊκές Υπηρεσίες Απασχόλησης θα πρέπει να δώσουν απαντήση στην παραφροσύνη εκείνων που αποφασίζουν για τις ανθρώπινες ζωές με βάση το χρήμα και μόνο.


Εκείνος, πάντα βιαστικός, και ενώ ήδη έχουν μαζευτεί γύρω μας αρκετοί δημοσιογράφοι, από πολλές χώρες της Ενωμένης Ευρώπης, μου λέει πως «η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός Νότος. Η ουσία είναι ότι αυτό που λέγεται ευρωπαϊκή αλλυλεγγύη θα πρέπει να προσδιοριστεί από την αρχή, και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αυτό που πολλοί είχαν προβλέψει ότι θα συμβεί εδώ και πολλά χρόνια, γιατί απαιτούνταν αναπροσαμογή σε πολλά θέματα στην Ελλάδα. Παράλληλα επισημαίνει πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα θα διακέρσει περισσότερο, και ξεπερνά τις προβλέχεις ακόμα και της ίδιας της Ευρώπης, αφού η αποπληρωμή των χρεών της Ελλάδας, αναγκαστικά πρέπει να γίνει σταδιακά και στο πλαίσιο μιας πολιτικής, με τη στήριξη της Ευρώπης, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα προοπτικής και ανάπτυξης.

Η πρόκληση λοιπόν για την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Daniel Cohn Bendit, είναι να βρει την ισορροπία ανάμεσα στη λιτότητα αλλά και στην ανάπτυξη που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από επενδύσεις, και αυτό είναι για μας η βασική διαπραγμάτευση που θέτει μέχρι στιγμής το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά για την Ελλάδα. Τέλος σημείωσε πως, το μόνο σίγουρο είναι πως η λιτότητα, χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό για επενδύσεις και ανάπτυξη, δε μπορεί να λειτουργήσει και δε θα λειτουργήσει γιατί μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ίδιο ακολουθείται λάθος πολιτική περικοπών και λιτότητας από την κυβερνηση Παπανδρέου.


Ποιος είναι ο Daniel Con Bendit

Ο Daniel Con Bendit γεννήθηκε το 1945 στη Γαλλία από Γερμανοεβραίους γονείς, που είχαν εγκαταλείψει τη Γερμανία, για να γλιτώσουν από τα νύχια του ναζισμού. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος. Το 1958 επέστρεψε στη Γερμανία και διάλεξε τη γερμανική υπηκοότητα. Το 1966, πάει στη Γαλλία για να σπουδάσει Κοινωνιολογία, σύντομα όμως προσχωρεί στη μεγαλύτερη αναρχική οργάνωση της εποχής. Οργανώνεται και οργανώνει το φοιτητικό κίνημα σε μια Γαλλία που βράζει, ενώ παράλληλα αρχίζει να φλερτάρει και με τον σοσιαλισμό. Στις 3 Μαΐου 1968 ξεσπά το φοιτητικό κίνημα εναντίον της κυβερνήσεως Charles de Gaulle στο Παρίσι, του οποίου ηγείται μαζί με άλλους. Επιστρέφοντας στη Γερμανία, γίνεται ένας από τους ιδρυτές της ομάδας Επαναστατική Πάλη. Σταδιακά, αρχίζει ολοένα και περισσότερο να ευαισθητοποιείται στα περιβαλλοντικά θέματα και στον πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ το 1984 προσχωρεί στο Γερμανικό Πράσινο Κόμμα. Λίγο αργότερα εκλέγεται αντιδήμαρχος της Φρανκφούρτης και το 1994 ευρωβουλευτής. Το 1999 ξαναγυρίζει στη Γαλλία, όπου θα ηγηθεί του Γαλλικού Πράσινου Κόμματος, ενώ το 2004 επανεκλέγεται ευρωβουλευτής στη Γερμανία. Το 2009 επανεξελέγη στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά μέσω της Γαλλίας αυτή τη φορά, ενώ ο συνασπισμός “Ευρώπη Οικολογία” που ίδρυσε έγινε η τρίτη δύναμη στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: