English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

11.24.2011

Σχολή Γέλιου...Επειγόντως!!!


Ο Νίκος Καζαντζάκης είχε γράψει “αλίμονο στον άνθρωπο που δεν έχει τη χαρά μέσα του και περιμένει να του τη δώσουν οι άλλοι”. Όσο και αν ακούγεται δύσκολο, ίσως και ανέφικτο σε μια εποχή με πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα, ο άνθρωπος δεν έχει μόνο από τη γνωστική εξέλιξη, την πληροφόρηση και την εξέλιξη της γνώσης του αλλά και την εσωτερική συναισθηματική θωράκιση να αντέξει ό,τι συμβαίνει και με τη δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης να μπορέσει να συνειδητοποιήσει τη προσωπική και συλλογική ευθύνη και την έξοδο από τα αδιέξοδα. 

Παρακολουθήστε ένα τραγούδι που μιλάει για την πραγματική χαρά και ελευθερία, αυτή της καρδιάς:

Ο λόγος περί γέλιου. Αυτής της καταπιεσμένης και σπάνιας, πια, ανθρώπινης έκφρασης, για την οποία ο Φρόιντ υποστήριξε ότι απελευθερώνει ένα μεγάλο πλεόνασμα ενέργειας που παραμένει φυλακισμένο στον οργανισμό και κάνει τον άνθρωπο να νιώθει ανισορροπία και ένταση χωρίς την εξωτερίκευση της, ενώ ο Νίτσε πίστευε ότι ο άνθρωπος που γελά προστατεύει την πνευματική του υγεία, η οποία διαταράσσεται από δύο επικίνδυνα συναισθήματα, το φόβο και την οργή. Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι ο άνθρωπος είναι «ζώον γελαστικόν», και με αυτόν τον τρόπο (μαζί με τη νόηση και τη γλώσσα), τον διαχώριζαν από τα υπόλοιπα όντα. Και ενώ φαίνεται πως στη δημόσια ζωή μας, μας δυναστεύουν τα πολλά “ναι” που δυνάστευσαν την πολιτική μας κρίση και τη δημοκρατία, προς το συμφέρον των ολίγων, στην προσωπική μας ζωή κυριαρχεί το “ όχι”, o αρνητισμός, μαζί με σκέψεις δυσάρεστες, άγχος, φόβο και ανασφάλεια για το μέλλον. Πίσω όμως από τη σοβαροφάνεια του σύγχρονου ανθρώπου, με τα συνοφρυωμένα χαρακτηριστικά και τα μάτια γεμάτα αγωνία, κρύβεται μια απλή εσωτερική ανάγκη. H ανάγκη για γέλιο για διακωμώδηση της σοβαρής και σοβαροφανούς πραγματικότητας και μέσα από τη σκωπτική αυτή αποδόμηση, μια νέα διάσταση παρουσιάζεται για το ποιες είναι οι προτεραιότητες της ζωής. 

Το γέλιο, ενισχύει την κοινωνικότητα και την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και “λαξεύει” τις αιχμηρές πλευρές του εγωισμού, της αδιαλλαξίας, της εσωστρέφειας που μας έχει οδηγήσει ο σύγχρονος τρόπος ζωής, λειτουργεί ως παράγοντα αυτορύθμισης της ψυχολογικής μας κατάστασης και ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Όταν γελάμε, εισπνέουμε περισσότερο αέρα από ότι συνήθως. Η αναπνοή μας γίνεται πιο βαθιά, οι φωνητικές μας χορδές πάλλονται ανεξέλεγκτα και ενεργοποιούνται τουλάχιστον 400 εκατομμύρια πνευμονικές κυψελίδες, δηλαδή αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από αυτόν που ενεργοποιείται όταν αναπνέουμε κανονικά. Έτσι οξυγονώνονται καλύτερα οι μύες του προσώπου, οι πνεύμονές μας, αλλά και γενικότερα ο οργανισμός μας. Εισπνέοντας, λοιπόν, περισσότερο οξυγόνο, οι μύες του προσώπου αιματώνονται καλύτερα και συγχρόνως, συσπώνται περισσότεροι από 11 μύες σε πρόσωπο και λαιμό. 

Δεν είναι τυχαίο που σε πολλά μέρη του κόσμου υπάρχουν τα λεγόμενα «κλαμπ γέλιου», ή σχολές γελωτοθεραπείας, όπου μαζεύονται άνθρωποι όλων των ηλικιών για να εκτονωθούν. Και όπως θα έλεγε και ο Δρ. Νικόλας Χρηστάκης, γιατρός, βιολόγος και κοινωνιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος έχει διαπρέψει παγκοσμίως με τις έρευνες τους στη σημασία και την αξία των κοινωνικών δικτύων, “η χαρά, η ευτυχία είναι περισσότερο μεταδοτική και εξαπλώνεται γρηγορότερα από τον ένα στον άλλον άνθρωπο, σε σχέση με τη δυστυχία” . Με άλλα λόγια; Γελάτε γιατί είναι μεταδοτικό, γελάτε γιατί χανόμαστε και πρέπει να θωρακιστούμε εκ των έσω και με τους συνανθρώπους μας. Αυτό θα μείνει από αυτόν τον αγώνα στα σύγχρονα προβλήματα. Τα σοβαρά αντιμετωπίζονται μόνο όταν ισορροπούμε και ακολουθούμε τους κανόνες της φύσης μας. Δύσκολο; Ναι! Αδύνατο; Όχι! Κι αν δε μπορεί να αλλάξει ο κόσμος, μπορεί να αλλάξει το μάτι που βλέπει τον κόσμο και μέσα από αυτή τη νέα ματιά, η πραγματική αλλαγή θα επέλθει.


'Σημείωση: Το έργο ζωγραφικής που πλαισιώνει την παρούσα ανάρτηση είναι δημιούργημα του Σπύρου Μουζακίτη'

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

I love this entry because it helps people to engage in laugh therapy.