English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.14.2011

Πρόσωπο της χρονιάς ο ανώνυμος διαδηλωτής σύμφωνα με το ΤΙΜΕ

Πρόσωπο της χρονιάς σύμφωνα την τελευταία έκδοση του περιοδικού ΤΙΜΕ για το 2011 είναι ο ανώνυμος διαδηλωτής. Ένα χρόνο μετά την αυτοπυρπόληση του Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ενός πωλητή φρούτων στην Τυνησία, την εξάπλωση των διαμαρτυριών στη Μέση Ανατολή, το ντόμινο των διαδηλώσεων και στις χώρες της Ευρώπης που χτυπήθηκαν από την κρίση αλλά και τις περικοπές, το κίνημα “Occupy the Wall Street” στις ΗΠΑ αλλά και τις πρόσφατες διαμαρτυρίες στη Ρωσία, οι πρωταγωνιστές δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε οικονομολόγοι, ούτε άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά οι απλοί πολίτες. Ανάμεσα σε πολλά ονόματα από όλο τον κόσμο και το όνομα μιας Ελληνίδας, της Κατερίνας Πατρικαράκου. 

Είναι το πρόσωπο του διαδηλωτή που δε μπορεί παρά να πάρει για το έτος 2011 την πρώτη θέση, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ, ή είναι η δύναμη του μέσου που θέλει να ενθαρρύνει το πρόσωπο του ανώνυμου διαδηλωτή που κυριάρχησε στην κυριολεξία σε κάθε χώρα, ανεξαρτήτως της εθνικότητας, των κοινωνικών διαφορών ή του πνευματικού επιπέδου; Μήπως πρόκειται για ένα παγκόσμιο κοινωνικό αναβρασμό που βαθύτερο στόχο έχει την αναζήτηση της χαμένης ηθικής πολιτικών και ηγετών παγκοσμίως και τη δημιουργία μιας πιο άμεσης δημοκρατίας, όπου η βούληση του ενός θα είναι κομμάτι των πολιτικών αποφάσεων για το καλό όλων; Όποια κι αν είναι η απάντηση στα ερωτήματα αυτά το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορική αλλαγή δε μπορεί ποτέ να φανεί καθαρά, παρά μόνο όταν κάποιος πάρει απόσταση από τα γεγονότα. 

Υπό το πρίσμα αυτό το πρόσωπο της 30χρονης Ελληνίδας που παρουσιάζεται από το περιοδικό ΤΙΜΕ, αντικατοπτρίζει την εικόνα της όλης της σύγχρονης γενιάς, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, μιας γενιάς με προσόντα και όνειρα, με δύναμη και δυναμική αλλά χωρίς ευκαιρίες. Απόδειξη, πως η Κατερίνα Πατρικαράκου, γύρισε στην Ελλάδα μετά από σπουδές στο Λονδίνο, με στόχο να σώσει τη χρεοκοπημένη επιχείρηση της οικογένειάς της. Ανήκει, όπως δηλώνει η ίδια στο ΤΙΜΕ, στη γενιά των ονειροπόλων που άφησαν την οικονομική και επαγγελματική ανέλιξη του εξωτερικού για την προσφορά στην πατρίδα. Μη μπορώντας όμως να ανταποκριθεί επαρκώς στις οικονομικές της υποχρεώσεις, βρίσκεται παρούσα σε κάθε μεγάλη η μικρή διαδήλωση και κοινωνική αντίδραση. Μόνη ή με φίλους, χωρίς να στιγματίζεται από τις κομματικές παρατάξεις, και τις συνδικαλιστικές ομάδες και χωρίς να ανήκει πουθενά, διεκδικεί όσα δικαιούται για το αύριο και καυτηριάζει τη χρήση κάθε μορφής βίας, είτε από τους προέρχεται από διαδηλωτές κουκουλοφόρους είτε από αστυνομικούς. 


 Η Κατερίνα δε σταματά να καταγράφει ως ελεύθερος πολίτης, κάθε γεγονός στο οποίο συμμετέχει ως αυτόπτης μάρτυρας, με φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια αναρτά το υλικό αυτό στο διαδίκτυο, δίνοντας έτσι τη δική της απάντηση στο τι σημαίνει να αντιδράς σε ότι σου επιβάλλεται από ένα σύστημα πολιτικής και μιντιακής προπαγάνδας. Είναι ένας άνθρωπος που δε συμβιβάζεται με την παρούσα πολιτική και κοινωνική κατάσταση και όπως λέει η ίδια είναι η νέα γενιά πολιτικοποιημένων νέων που διαδηλώνουν στους δρόμους και ζητούν καθαρές πολιτικές λύσεις και ελπίδα για το μέλλον.  

Με τον τρόπο αυτό περιοδικό με αναλυτικές προσωπογραφίες και συνεντεύξεις διαδηλωτών από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, το ΤΙΜΕ παρουσιάζει τα πρόσωπα της χρονιάς, αυτά που συνιστούν τον ανώνυμο διαδηλωτή, αφού όπως υποστηρίζει, το 2011 οι διαδηλωτές δεν εξέφρασαν απλώς τη δυσαρέσκειά τους: άλλαξαν τον κόσμο και δημιούργησαν την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο, λιγότερο συμβιβασμένο, λιγότερο ναρκωμένο, λιγότερο σιωπηρό. Είναι η κραυγή μια γενιά που αναζητά τη φωνή της μέσα στην ιστορία και που αύριο θα είναι η ίδια γενιά που θα την αλλάξει.

Διαβάστε εδώ στα αγγλικά όλη τη συνέντευξη της Κατερίνας Πατινάκου:
http://www.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2101745_2102138_2102250-1,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: