English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.26.2011

ΤΕΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Ο «300», οι «αυτοδιαχειριζόμενοι» και οι «ψόφιοι κοριοί»

H στέγαση των σπουδαστών στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηρακλείου, αποτελεί σήμερα, ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σπουδαστική κοινότητα σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, εφόσον σε αυτή στεγάζονται σπουδαστές και από τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας, καθώς και όσοι, μέσω του προγράμματος ΕRASMUS, έχουν έρθει από διάφορες χώρες της Ευρώπης και διαμένουν στο συγκεκριμένο ακαδημαικό χώρο μέχρι έως ότου έχουν συμφωνήσει με το αντίστοιχο πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Στο ΤΕΙ Ηρακλείου όμως, φαίνεται πως η μη επάρκεια σπουδαστικής στέγης και τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται, εξελίσσεται παράλληλα με ένα άλλο ζήτημα, που για κάποιοιους αποτελεί τη λύση του πρώτου, ενώ για άλλους δε σχετίζεται καθόλου. Πρόκειται για την κατάληψη του κτιρίου των παλιών εστιών που βρίσκεται δίπλα στην βιβλιοθήκη του ΤΕΙ, εδώ και τουλάχιστον έξι με εφτά χρόνια, τη λεγόμενη, από όσους τουλάχιστον ζουν εκεί «αυτοδιαχειριζόμενη εστία».


Εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω ...Εστίας! 


Σημαντική, στην καθημερινή ζωή των σπουδαστών,είναι η συμβολή του αυτόνομου Τμήματος Σπουδαστικής Μέριμνας, στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται όλα τα θέματα που έχουν σχέση με την εκπλήρωση των σκοπών της Σπουδαστικής Λέσχης ανάμεσα στους οποίους είναι η μέριμνα για την εξασφάλιση της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής παροχής σίτισης και στέγασης στους σπουδαστές. Την ευθύνη για την λειτουργία των Εστιών έχουν από κοινού το Τ.Ε.Ι. Κρήτης και το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.), ενώ τα κριτήρια εισδοχής είναι κυρίως κοινωνικό-οικονομικά αλλά και ακαδημαϊκά. Σήμερα, στο ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης έναν από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, δωρεάν στέγαση δικαιούνται μόνο οι 300 (!!!). Ο προϊστάμενος Σπουδαστικής Μέριμνας, κ. Αντώνης Παντελάκης, κάνει λόγο αναφορικά με τις αιτήσεις των φοιτητών που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο, αφού «υπάρχει ένας συγκεκριμένεος τρόπος συγκέντρωσης, αξιολόγησης, μέσω του οποίου όμως, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλοι οι αιτούντες. Επομένως, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σπουδαστών που αναγκάζονται να διακόψουν ή και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους, αφού δε μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα ενοικίασης και συντήρησης ενός σπιτιού καθώς και στις καθημερινές μετακινήσεις τους, στη σχολή τους». Αντιμέτωποι με το πρόβλημα έρχονται κυρίως παιδιά μονογονεϊκής οικογένειας, παιδιά πολυτέκνων οικογενειών, ή με αδέρφια που σπουδάζουν σε άλλες πόλεις, ή ακόμα περιπτώσεις με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα υγείας.

Παράλληλα, αρκετές είναι και οι περιπτώσεις σπουδαστών, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Σπουδαστικής Μέριμνας όπου «οι φοιτητές δε γνωρίζουν, ότι έχουν το δικαίωμα αναστολής σπουδών, όταν έχουν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι θα πρέπει να διακόψουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους, με αποτέλεσμα να μην ενημερώνουν το πανεπιστήμιο για τα προβλήματά τους, με αποτελεσμα, όταν επιθυμούν να επανέλθουν σε αυτές, να έχουν χάσει την ακαδημαϊκή μοριοδότηση του 30% που απαιτείται, ως προϋπόθεση, για την αίτηση στέγασης στην εστία. Με λίγα λόγια, χάνουν τις παροχές που δικαιούνται, επειδή δε γνωρίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένη και αποδεκτή διαδικασία διακοπής σπουδών.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις σπουδαστών που η αίτησή τους για την εστία του πανεπιστημίου έχει απορριφθεί είναι ο Β.Κ. σπουδαστής Μηχανολογίας, ο οποίος αναφέρει ότι ενώ είχε κάνει αίτηση, απορρίφθηκε λόγω έλλειψης χώρου, και παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο τελεταίο έτος των σπουδών του και χρειάζεται μόλις ένα εξάμηνο για να τις ολοκληρώσει θα πρέπει να νοικιάσει σπίτι, πράγμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι κανείς δε δέχεται να του νοικιάσει σπίτι για ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι φιλοξενείται προσωρινά στην εστία και περιμένει την επανεξέταση της αίτησής του, με την ελπίδα μήπως τα δεδομένα, είναι περισσότερο ευνοϊκά για εκείνον.

Σε άλλη περίπτωση φοιτητή, ο Π. Μ. τελειόφοιτος Πληροφορικής αναφέρει πως εξαιτίας παράλληλης εργασίας με τις σπουδές του, δεν κατάφερε να συμπληρώσει την απαραίτηση μοριοδότηση του 30% επί του συνόλου των μαθημάτων, με αποτέλεσμα να κάνει αίτηση για τις εστίες και να απορριφθεί, ενώ αυτή τη στιγμή έχει κάνει ένσταση και περιμένει να επανεξεταστεί η υπόθεσή του. Έτσι, αναγκάζεται να πηγαινοέρχερται στο χωριό του μέχρι να παρει την οριστική απάντηση, ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο να σταματήσει τις σπουδές του, αν τελικά δεν καταφέρει να μείνει στις εστίες του ΤΕΙ.

Έιναι λύση τελικά η «αυτοδιαχειριζόμενη εστία»;

Πολλοί φοιτητές αλλά και άτομα που εργάζονται στη Σπουδαστική Μέριμνα, θεωρούν ως λύση του προβλήματος την ανακαίνιση των παλαιών εστιών, οι οποίες τελούν υπό κατάληψη από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των φοιτητών αλλά και από πηγές της Μέριμνας, αφού ισχυρίζονται ότι πρόκειται κυρίως για «ανθρώπους που προέρχονται από το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο, σε ποσοστό που πριν από μερικά χρόνια ήταν στο 80% και ένα 20% αλλοδαποί, ενώ το ποσοστό αυτό σήμερα, έχει ανατραπεί με το 80% να είναι κυρίως αλλοδαποί, και μάλιστα, πρόκειται για ανθρώπους που έχουν σχέσεις με τον υπόκοσμο, τα ναρκωτικά και την πορνεία»

Ο κ, Παντελάκης, θεωρεί ότι «η ανακαίνιση του κτιρίου των παλαιών εστιών θα μπορέσει να δημιουργήσει 60 σύγχρονες εστίες οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των φοιτητητών, παράλληλα όμως, πως υπάρχουν λεπτές ισορροπίες, οι οποίες επιβάλλουν μια πολιτισμένη αντίδραση μέσα στο συγκεκριμένο χώρο». Ο ίδιος, ειδικά φέτος με το μεγάλο αριθμό εισακτέων στις σχολές των ΤΕΙ, έχει έρθει αντιμέτωπος με πολύ δύσκολες περιπτώσεις πάντα αναφορικά με το μεγάλο αριθμό αιτήσεων για στέγαση, τη στιγμή που αρκετοί σπουδαστές έχουν πραγματικά ανάγκη, να βοηθηθούν, όμως αυτό δεν είναι εφικτό να γίνει εξαιτίας της ανεπάρκειας της κτιριακής υποδομής. «Είναι διαφορετικό να φέυγούν 10 ή 20 περιπτώσεις χωρίς να εξυπηρετηθούν και διαφορετικό να φέυγει, 1 ή 2, πράγμα το οποίο τελικά θα μπορούσε να επιτευχθεί αν ανακαινιζόνταν και διαμορφώνονταν ως κτίριο εστίασης, το κτίριο που τελεί υπό κατάληψη αυτή τη στιγμή», υποστηρίζει.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος βρίσκεται η στάση και οι πεποιθήσεις προς το συγκεκριμένο ζήτημα, του Πρόεδρου του ΤΕΙ , κ., Βαγγέλη Καπετανάκη, αφού λέει πως «το κτίριο κριθεί ως ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση, με σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας, υδραυλικών σωληνώσεων καθώς και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων». Αν και ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει δει το κτίριο από μέσα πως έχει διαμορφωθεί, θεωρεί πως μέσα σε αυτό ζουν αρκετοί αλλοδαποί, αλλά και άνθρωποι που ανήκουν στον αντιεουσιαστικό χώρο. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως μέσα σε αυτό «δραστηριοποιείται ένα δίκτυο διεθνών περαστικών που κινείται από τη μια πόλη στην άλλη με κίνητρο και στόχο συγκεκριμένες ιδεολογίες».

Οι ένοικοι του κτιρίου  έχουν συχνά στο παρελθόν πάρει παράνομα ηλεκτρικό ρεύμα από παρακείμενα καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα, πέραν να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο και κάθε φορά η αντίδραση της διοίκησης του ΤΕΙ ήταν να προσπαθήσουν να διακόψουν αυτή τη παράνομη παροχή, ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΙ. Απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα, για το κατά πόσο οι προηγούμενη ή η νυν διοίκηση έκανε κάποια ενέργεια για την αντιμετώπιση της κατάστασης και μάλιστα τη στιγμή που τίθεται ακόμα και το σοβαρότατο ζήτημα της ασφάλειας των ενοίκων, ο ίδιος θεωρεί, πως «είναι θέμα μόνο πολιτικής βούλησης που δεν έχει όμως υπάρξει μέχρι σήμερα, εξαιτίας του ακαδημαϊκού ασύλου, ή και άλλων παραγόντων και μάλιστα τη στιγμή που η οποιασδήποτε επέμβαση της αστυνομίας δεν τίθεται ως εκδοχή λύσης του προβλήματος». Την ιδια στιγμή αποκαλύπτει πως το Υπουργείο Παιδείας έχει ενημερωθεί με σχετική επιστολή που έχει αποστείλει ο ίδιος πριν από ενάμιση περίπου χρόνο και πως η κατάσταση δεν άλλαξε, αφού «σε κάθε ακαδημαϊκό ίδρυμα της χώρας και όχι μόνο, τελικά, επιτρέπεται ένα κομμάτι ανομίας, π.χ όπως συμβαίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή στο ΠΙΚΠΑ στην Αθήνα, ή στον Ευαγγελισμό, εδώ στο Ηράκλειο, ενώ αντίστοιχα φαινόμενα σημειώνονται και σε ευρωπαΙκό επίπεδο, όπως λ.χ. στη Δανία.
Η «Αυτοδιαχειζόμενη εστία στο ΤΕΙ Ηρακλείου
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα (http://www.a-estia.tk/), που έχουν φτιάξει όσοι μένουν σημερα, ή έμειναν τα προηγούμενα χρόνια στο κτίριο των παλιών εστιών του ΤΕΙ Ηρακλείου, πρόκειται για κάποιους που θέλησαν να διαχεριστούν μόνοι τους ένα κτίριο που η διοίκηση, σύμφωνα με όσα αναφέρουν είχε σκοπό να μετατρέψει σε γραφεία. Παράλληλα θεωρούν πως «η κατάληψη είναι το μέσο έκφρασης της άρνησης για την καθημερινότητα των τσιμεντοπόλεων», και γι αυτό τάσσοντται, αντιμέτωποι σε κάθε προσπάθεια καταστολής των αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και θεωρούν «ότι με τον τρόπο αυτό δίνουν απάντηση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα της κοινωνίας , τη στέγαση, αντιδρώντας όπως αναφέρουν «στην ασύδοτη εκμετάλλευση από τους ενοικιαστές σπιτιών και την οικονομική καταπίεση από τα ληστρικά νοίκια. Θεωρούμε λοιπόν τη στέγαση αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου και κουραστήκαμε να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά για να μείνουμε σε τρύπες που κάποιοι ονομάζουν σπίτια, να μας εκμεταλλεύονται και να μας κοροδεύουν συστηματικά σι μικροϊδιοκτήτες σι οποίοι μας αντιμετωπίζουν σαν μια ενδιάμεση κατάσταση ανάμεσα στο ευρώ και τον άνθρωπο».


Τα αναπαντητα ερωτήματα

Στην υπόθεση αυτή, κάποιος εύλογα μπορεί να θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, για τα οποία όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί, σίγουρα, ικανοποιητικές απαντήσεις.

1. Το πρώτο έχει να κάνει με την ασφάλεια, ενός σημαντικού αριθμού ανθρώπων, που ζουν σήμερα στην «αυτοδιαχειριζόμενη εστία» και που όποιοι κι αν είναι, όποια ιδεολογία κι αν έχουν, δεν παύει να είναι άνθρωποι. Αν είναι, όντως, ένα κτίριο που έχει προβλήματα στατικής επάρκειας όσο και προβλήματα στις ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, και εφόσον βρίσκεται εντός των κτιρίων του ΤΕΙ, σε περίπτωση ενός ατυχήματος, ποιος θα θεωρηθεί υπεύθυνος, και ποιος φέρει την ευθύνη για ό,τι, ενδεχομένως, συμβεί;

2. Μπορεί τελικά το κτίριο αυτό, μέσω χρηματοδότησης, να ενισχυθεί και να αποκατασταθούν τα προβλήματά του, έτσι ώστε σύμφωνα με τον προϊστάμενο σπουδαστικής μέριμνας, κ. Αντώνη Παντελάκη να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος, στην έλλειψη κτιριων για τη στέγαση των σπουδαστών που το έχουν πραγματικά ανάγκη και που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να διακόψουν τις σπουδές τους;

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ, κ. Καπετανάκης, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την ανακαίνιση και ενίσχυση του κτιρίου αλλά ούτε και η πολιτική βούληση να δοθεί τέλος στο καθεστώς της κατάληψης. Γιατί λοιπόν δεν ενημερώνεται επισήμως και με στοιχεία, τόσο ο Προϊστάμενος της Σπουδαστικής Μέριμνας, όσο και οι ίδιοι οι σπουδαστές, από τη διοίκηση του ΤΕΙ, για το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο, παρά, μέσω της ελλιπούς πληροφόρησης για το τι συμβαίνει πραγματικά, εξακολουθούν θεωρούν το πρόβλημα στο κτίριο είναι οι καταληψίες, τη στιγμή που το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτιικής δράσης από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο και φέρει βαρύτατες ευθύνες, δεδομένης της σχετικής ενημέρωσης από τον κ., Καπετανάκη;

Τα τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.), όλοι γνωρίουζουμε πως ανήκουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και είναι νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αυτοδιοικούνται στα πλαίσια του νόμου και του εσωτερικού κανονισμού. Επομένως η εποπτεία του κράτους ασκείται από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 1404/83. Στην περίπτωση λοιπόν κατάληψης στο εσωτερικό των Ιδρυμάτων αυτών, ποιος μπορεί να εφαρμόσει το νόμο, ποια είναι τα όρια του ακαδημαϊκού ασύλου και ποιοι τελικά κάνουν τους "ψοφιους κοριούς", αλήθεια για ποιους λόγους, όλα αυτά τα χρόνια;


Το αδιεξοσο των σπουδαστών του ΤΕΙ

 
Οι ίδιοι οι φοιτητές πάντως καταγγέλνουν στις προσπάθεις που έγιναν μέχρι σήμερα, τόσο προς το Υπουργείο Παιδείας, στον Εισαγγελέα Ηρακλείου, αλλά και στον πρόεδρο του ΤΕΙ έχουν βγει εντελώς άκαρπες και μάλιστα χωρίς να παίρνουν ουσιαστική απάντηση. «Δε χτίζουν το μέλλον της χώρας, αλλά γκρεμίζουν και την ίδια την ιστορία της, αφού με τα όνειρα, τις ελπίδες, την όρεξη για δημιουργία του σπουδαστή, καταστρέφεται και το μέλλον μιας ολόκληρης κοινωνίας». Με τα λογια αυτά ο Στέφανος Καργάκης, μέλος του Συμβουλίου Λέσχης και Πρόεδρος των Σπουδαστών, περιγράφει την πικρία και το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η φοιτητική κοινότητα, και την αδράνεια που επικρατεί μέχρι σήμερα για το ζήτημα, συμπληρώνοντας «πως ο πολιτισμός μιας χώρας, οι αξίες τα ήθη, η κουλτούρα της, βασίζονται στη νέα γενιά, κι αν το εκάστοτε κράτος δε μπορεί να στηρίξει τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, τότε μαζί με αυτήν αφανίζεται σταδιακά, ο πολιτισμός, και η εθνική μας ταυτότητα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ειμαι φοιτητης στα τει ηρακλειου, καταγωμαι απο την αθηνα και δεν εχω την οικονομικη στηριξη για να σπουδασω, να διαμεινω και να επιβιωσω στο ηρακλειο, οποτε η εστια υπο καταληψη ειναι μια σωτηρια ευκαιρια για μενα. ναι. μενω στην προαναφερθησασα εστια. γνωριζω πως ειναι παρανομη, αλλα μου δινει την ευκαιρια να ζησω και να επιβιωσω, να σπουδασω και να ανταπεξελθω στην (υπεροχη)κοινωνια που αυτη την στιγμη δεν μου δινει δουλεια. επισης ουτε ο δημοσιογραφος εχει περασει μια βολτα απο τις εστιες για να δει οτι αποτελειτε απο φοιτητες και γραφει στατιστηκα χωρις τεκμηρια. επισης οι ανθρωποι που αναφερεστε δεν εχουν δημιουργησει κανενα προβλημα στην κοινωτητα των τει.

Ανώνυμος είπε...

γεια σας
είμαι επίσης φοιτητής στο τει Ηρακλείου και έχω να πω πως όντως μέσα στην κατάληψη δεν υπάρχουν μόνο φοιτητές αλλά και αρκετός αριθμός άσχετων με το τει ανθρώπων, άστεγων κατεπιλογήν κτλ.. υπάρχει ένα συμβούλιο που κρίνει με δικά του και εντελώς αυθέρετα κρητήρια ποιος θα μένει και ποιος όχι στην κατάληψη, υπάρχουν παράνομες δραστηριότητε που αν και το "συμβούλιο" της κατάληψης δεν αφήνει να γίνονται στο χώρο εντούτοις αυτές οι δραστηριότητες είναι μια πραγματικότητα..
εγώ θα ήθελα ο χώρος να είναι διαθέσιμος αποκλειστικά σε φοιτητές ..
υπάρχουν πολοί φοιτητές που έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν γίνονται δεκτοί στην κατάληψη
θα ήθελα το ΤΕΙ να πάριε μια θέση το κτήριο αυτό να είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο σε φοιτητές …
δε βλέπω κανένα λόγο σε ένα τέτοιο κτήριο να υπάρχουν οποιοιδήποτε άλλοι και για για οποιονδήποτε λόγο