English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.22.2011

Το μεγάλο “πάρτι” του εξωτερικού δανεισμού

Μια αποκαλυπτική συνέντευξη για την αλήθεια που ήταν επιμελώς κρυμμένη


Ίσως ελάχιστα βιβλία σήμερα μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και καθορίζουμε το μέλλον μας. Το βιβλίο “Ο εξωτερικός δανεισμός στη γένεση και εξέλιξη του Νέου Ελληνικού Κράτους 1824-2009” του Μαθηματικού, Πολιτειολόγου και Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Τάσου Ηλιαδάκη, είναι ένα πόνημα μακρόχρονης επίμονης και δύσκολης έρευνας που εκδίδεται σε λίγες μέρες και αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο συστηματική έρευνα και απόδειξη της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος τα τελευταία 180 χρόνια. Ο συγγραφέας, στηρίζεται αποκλειστικά στις επίσημες πηγές και στα αρχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, των Υπουργείων και εκατοντάδων άλλων βιβλίων, άρθρων και μαρτυριών, αποδεικνύει για πρώτη φορά και με τρόπο μαθηματικό πως η Ελλάδα είναι ένα κράτος «δανειογενές» πριν από τη σύστασή του από 1824-1825. 

[Παρακολουθήστε την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο συγγραφέας  στο Channel 4 Κρητης εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=ep6vdHDyJa8&list=UU4tdtblZTjb0qCwqdC79v8Q&index=1&feature=plcp


Ο Τάσος Ηλιαδάκης αποκαλύπτει πως ο δανεισμός ξεκινά από τότε που οι Αλ. Μαυροκορδάτος και Ι. Ζαΐμης σύναψαν δύο δάνεια με αγγλικές τράπεζες. Για το ένα, καταβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση το 59% της ονομαστικής του αξίας και για το άλλο το 43,6%! Τα υπόλοιπα ποσά κρατήθηκαν για τοκοχρεολύσια, προμήθειες, μεσιτείες, έξοδα σύμβασης και αγορές άχρηστων πολεμικών υλικών (!). Ωστόσο, η Ελλάδα πλήρωσε τόκους και χρεολύσια για το κεφάλαιο που ουδέποτε πήρε! 


Ενδιαφέροντα όμως στοιχεία αναφέρει ο συγγραφέας για την περίοδο 1924-1932 όπου η Ελλάδα συνάπτει συνολικά 9 δάνεια. Όμως ο κ. Ηλιαδάκης τονίζει πως τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων κατά 36,73%, την κάλυψη ελλειμμάτων, τα έξοδα έκδοσης των δανείων, την εξυπηρέτηση παλαιών και νέων δανείων (87,58%). Ακολουθεί η δικτατορία του Μεταξά και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, όπου δεν υπάρχει εξωτερικό; δανεισμός, αλλά αντιθέτως, η Ελλάδα δανείζει τις Κατοχικές Δυνάμεις με χρυσό. Παράλληλα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ξένη βοήθεια στη χώρα κάλυψε το μέγιστο μέρος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Παράλληλα, το προπολεμικό προ του 1940 εξοφλείται το 1998, τη στιγμή που την περίοδο (1981-92) η χώρα επιστρέφει στα δωρεάν κοινοτικά πακέτα για να ζητήσει δανεικά και το πως οι δείκτες του ΑΕΠ από το 1974 είναι σταθερά πτωτικοί αφού καταναλώναμε από δανεικά και επιδοτήσεις μόνο. 


Η Περίοδος της Μεταπολίτευσης: 1975-2009 


Μετά το 1974, η εξάρτηση από τις ΗΠΑ ξεθωριάζει. Η αμερικανική βοήθεια υποκαθίσταται από την Κοινοτική. Το 1981, οι βουλευτο-προσωπικές πελατειακές σχέσεις μετασχηματίζονται σε κομματικές πελατειακές σχέσεις. Με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μεταξύ 1981 και 1988 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε 6 φορές περισσότερο απ’ ό,τι ο ενεργός πληθυσμός της χώρας! Το Δημόσιο Χρέος (Δ.Χ.) εκτινάζεται από τα 142,8 δισ. δρχ. το 1975, στα 589,4 δισ. δρχ. το 1981. 

Από το 1981, τα καθαρά κέρδη μαζί με τις επιδοτήσεις και τα κοινοτικά πακέτα από την ΕΟΚ ανέρχονταν περίπου στο 1 τρισ. δρχ. για την Ελλάδα. Την δε περίοδο 1981-86, η χώρα πήρε από κοινοτικούς φορείς (EUTE) δάνεια ύψους 1,9 δισ. δολ. Παρ’ όλα αυτά, η εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας με την κοινοτική αρχίζει να αποκλίνει. Το 1992, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί σε ένα είδος «οικονομίας εξαρτημένης » από τα κοινοτικά ταμεία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ηλιαδάκη επιστρέψαμε δωρεάν πακέτα-επιδοτήσεις για να ζητήσουμε τα δανεικά! Μεταξύ 1980-1990 το Δ.Χ. 17πλασιάστηκε ενώ στα δεκατρία χρόνια 1975-1987, πραγματοποιήθηκαν δάνεια 18,4δισ. δολ. και από αυτά τα 14,8 δισ. δολ. (δηλαδή το 80,6%) διατέθηκε για την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου δανεισμού. 

Το 1990, η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε το Δ.Χ. στο 79,73% του ΑΕΠ και το παρέδωσε στο 109,34%. Το 1993, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το Δ.Χ. στα 20,5 τρισ. δρχ. και το παρέδωσε τον Ιανουάριο του 1996, αυξημένο κατά 35,8%, φτάνοντάς το στο 415% των τακτικών εσόδων. Τον Αύγουστο του 1996, η Ελλάδα ήταν δεύτερη στον κόσμο στο κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος ενώ τον Αύγουστο του 1997, με διακηρυγμένη την πολιτική λιτότητας και των λαϊκών θυσιών, ο βουλευτικός μισθός διπλασιάζεται! 

Από την 1/1/2001 η Ελλάδα εντάσσεται στην ευρωζώνη, με νέο ισχυρό πόλο της οικονομικής εξουσίας, που θα καθορίζει τη νομισματική πολιτική ολόκληρης της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια που έχει αναλάβει την εξουσία το 1993 παραλαμβάνει το Δ.Χ. στο 102.83% του ΑΕΠ και το παραδίδει τον Ιανουάριο του 1996 στο 103,8%. Ενώ ο Κώστας Σημίτης παρέλαβε το Δ.Χ. στο 103,08% του ΑΕΠ και το παρέδωσε 100.003% τέλος Μαρτίου του 2004. Στη συνέχεια οι απογραφές του Αλογοσκούφη πληροφορούν την Ε.Ε. ότι η κυβέρνηση Σημίτη είχε καταθέσει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση Καραμανλή παρουσιάζει τραγική και μόνιμη υστέρηση εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση δαπανών. Το έλλειμμα αντιστοιχούσε στο 3,2% ΑΕΠ. Σεπτέμβριο του 2009 φτάνει στο 7,5% ΑΕΠ, το Δ.Χ. στα 184,5 δισ. ευρώ και παραδίδεται στα 292 δισ. ευρώ , δηλαδή αύξηση κατά 107,5 δισ. ευρώ ή 58,26% ΑΕΠ.
Βιογραφικό Σημείωμα Υποψηφίου Δημάρχου Ηρακλείου κ. Τάσου Ηλιαδάκη


Ο Τάσος Ηλιαδάκης γεννήθηκε το 1945 και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Οι γονείς του, Μηνάς Ηλιαδάκης και Κωνσταντία Ζαφειρίου, κατάγονταν από την Μικρασία και την Κωνσταντινούπολη αντίστοιχα. Σύντροφος της ζωής του υπήρξε η καθηγήτρια Κυριακή Βλάχου, με την οποία ήταν νυμφευμένος ως τον Ιούνιο του 2010, όταν έφυγε από τη ζωή. 

Αποφοίτησε από το 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Ηρακλείου (Καπετανάκειο) και σπούδασε Μαθηματικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτική Επιστήμη στη Νομική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. 

Σταδιοδρόμησε ως καθηγητής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, διδάσκοντας Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. 

Από τα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε δυναμικά στο δημοκρατικό και φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε στέλεχος της ΕΔΗΝ (Νεολαία της Ένωσης Κέντρου) και Πρόεδρος των Κρητών Φοιτητών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στην περίοδο της δικτατορίας ανέπτυξε ενεργή αντιδικτατορική δράση, με αποτέλεσμα να διωχθεί, να συλληφθεί και να κρατηθεί. Μετά την Μεταπολίτευση υπήρξε στέλεχος της Δημοκρατικής Ένωσης. Το 1989 ήταν υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Την περίοδο 1989-1990 ήταν Γενικός Γραμματέας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και σε δικές του παρεμβάσεις οφείλεται η διάσωση των αρχαιολογικών χώρων του Διασκαρίου (Μακρύς Γιαλός, Ιεράπετρα), που είχαν παραδοθεί στην καταστροφή μέσω της οικοδόμησης αλλά και η διάσωση των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, με την εξασφάλιση από τότε ετήσιας υψηλής χρηματοδότησης προς τον Δήμο Ηρακλείου. Από το 1990 και μετά παρέμεινε ακομμάτιστος και πολιτικά αδέσμευτος. 

Υπήρξε πρωτεργάτης της διεκδίκησης από την Ελλάδα των αποζημιώσεων της Κατοχής από τη Γερμανία, μαζί με τους ακαδημαϊκούς Ξεν. Ζολώτα και Άγ. Αγγελόπουλο. Συνέβαλε ως επιστημονικός συνεργάτης στη διαδικασία των δικαστικών αγωγών για την δικαίωση των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων του Διστόμου και της Βιάννου. Ακόμη, μετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο διεθνές συνέδριο, που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 1996 στο Λονδίνο για τον χρυσό των Ναζί. 

Έχει συγγράψει επιστημονικά και πολιτικά βιβλία, τα οποία έχουν αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια για την προσφορά και την επιστημονική τους αρτιότητα. Κυριότερα βιβλία: 

- Η Άλγεβρα του υποψηφίου, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, 1970 

- Αποφασίσαμε χωρίς να διατάξουμε, Αθήνα, 1981 

- Από το Μακεδονικό στη Νέα Τάξη και το Σκοπιανό, εκδ. Παπαζήση, 1994 

- Δανειακή Κοινωνικοποίηση (διδακτορική διατριβή), Αθήνα, 1995 

- Οι Επανορθώσεις και το Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο, εκδ. Ίτανος, Αθήνα, 1997 

- Το πρόβλημα του Μικρασιατικού Ελληνισμού πριν την καταστροφή, εκδ. Δετοράκη, 2000 

- Η συμβολή του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Μακεδονικό, εκδ. Δετοράκη, 2008 

- Από το Ρισελιέ στον Μπους 1648-2008, από την παγκοσμιότητα στην παγκοσμιοποίηση 

- Ο Εξωτερικός Δανεισμός στη γένεση και εξέλιξη του Νεοελληνικού Κράτους 1824-2008 

Έχει συνεργαστεί ως αρθρογράφος με τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας, όπως «Καθημερινή», «Έθνος», «Ελευθεροτυπία», «Ελεύθερος Τύπος», «Ριζοσπάστης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: