English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.26.2011

"Νότιοι Ήχοι": Η συνάντηση της Ethnic με την Κρητική Μουσική

Στις χώρες με μεγάλη μουσική ιστορία, γεμάτη από φόρμες, είδη, τεχνοτροπίες, φορτωμένη με την αέναη εργασία των μουσικών μέσα στους αιώνες και η Ελλάδα είναι μια από αυτές, παρουσιάζεται στην σημερινή εποχή μια σειρά προβλημάτων ως προς την σύνθεση, εκτέλεση και εκφορά του ήχου, δεδομένων όλων εκείνων των στοιχείων που στο διάβα των αιώνων, μέσα από κατακτήσεις, επιρροές, στείρους μιμητισμούς και έλλειψη τοπικού οράματος, φθάνουμε στη σημερινή εποχή μην έχοντας μια σαφή μουσική κατεύθυνση και καθαρότητα ως προς τη φόρμα. Ακριβώς εκεί έρχονται οι: Αχιλλέας Περσίδης με τους Ζαχαρίας Σπυριδάκη και ο Παναγιώτης Κατσικιώτης, με συνθέσεις από την πορεία του Νότιου Ήχου και άλλα ανέκδοτα τραγούδια, με φόρμα ξεκάθαρη, σεβασμό στον τρόπο και ήχο, με αυτοσχεδιασμό που αποσκοπεί στην δημιουργία εικόνων για τη ψυχική ανάταση του ακροατή όπως και προσέγγιση παλαιών συνθέσεων του κλασσικού ρεπερτορίου με αυστηρότητα και φρεσκάδα. Η μουσική για τους τρείς καλλιτέχνες μοιάζει περισσότερο με ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και περιπέτειας παρά για μια απλή τέχνη. Παρακολουθήστε τη συνέντευξη που παραχώρησαν στο Channel 4U εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=tVca4oCvoAc&feature=youtu.beΑΧΙΛΛΕΑΣ ΠΕΡΣΙΔΗΣ

axilleas-persidis-
 Κιθαρίστας από 11 ετών. Μαθητεία και μελέτη πολλών διαφορετικών ειδών και στυλ από νωρίς συμμετέχει στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος σε ντουέτα και μουσικά σχήματα εξασκώντας ένα πραγματικά ζωντανό παίξιμο και συλλέγει εμπειρίες που τον βοηθούν αργότερα, το 1987 να δημιουργήσει το Σύνολο "ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ". Κατά την διάρκεια των ετών, σημειώνουμε δύο Σταθμούς γεωγραφικούς και μουσικούς: 1969 έως 1974 αλλεπάλληλα ταξείδια στην Ισπανία και σπουδή ισπανικής κιθάρας, 1980 έως 1986 μόνιμος κάτοικος Κρήτης όπου γνωρίζεται με την εκεί μουσική σκηνή, μαθαίνει λαούτο και επί 5 χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του Ψαραντώνη και Γιώργη Ξυλούρη. Έχει λάβει μέρος σε πάνω από 100 δίσκους της Ελληνικής δισκογραφίας. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο και κινηματογράφο (Ντοκυμαντέρ). Έχει διατελέσει κάτοικος εξωτερικού απ' όπου απεκόμισε πολύτιμα στοιχεία γνώσης και νοοτροπίας μουσικής. Έχει αναπτύξει προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνοντας στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος. Προσωπική δισκογραφία: ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ - Αχιλ. ΠΕΡΣΙΔΗΣ 1994. ΝΟΤΙΟΣ ΗΧΟΣ - Σκιά της θάλασσας. 1996.

ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971 από γονείς κρητικούς. Με την Κρητική Λύρα ασχολείται από το 1980. Από το 1983 μαθητεύει κοντά στον μεγάλο κρητικό λυράρη και δάσκαλο της κρητικής μουσικής Κώστα Μουντάκη. Το 1989 λαμβάνει από το Ελληνικό Ωδείο της Αθήνας το πρώτο πτυχίο, που του παραδίδει ο Κώστας Μουντάκης με βαθμό "άριστα παμψηφεί". Από τότε και μέχρι σήμερα διδάσκει στο τμήμα κρητικής λύρας του Ελληνικού Ωδείου, στη θέση του δασκάλου του, που έφυγε από την ζωή τον Γενάρη του 1991. Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Ηνωμένο Βασίλειο, Αμερική, Αναδά, Αργεντινή, Κίνα, Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Τσεχία, Αίγυπτο, Κύπρο) ενώ έχει παρουσιαστεί σε πολλές ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές που αφορούσαν στην ρητική παραδοσιακή μουσική. Δισκογραφικά συμμετέχει σε πολλές παραγωγές, με πολλούς Έλληνες μουσικούς – δημιουργούς όπως Μίλτο Πασχαλίδη, Βασίλη Λέκα, Μανώλη Λιδάκη, Γιάννη Κότσιρα, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Μάριο Φραγκούλη, το μουσικό σύνολο Ιασις, τον Ross Daly και άλλους που ξεπερνούν το παραδοσιακό ύφος και εντάσσονται στη σφαίρα της σύγχρονης μουσικής, "παντρεύοντας" έτσι με έναν μοναδικό τρόπο παραδοσιακά όργανα και σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.

Το 1993 δημιουργεί μαζί με μια παρέα φίλων μουσικών το σχήμα κρητικής παραδοσιακής μουσικής ΄Παλαϊινά Σεφέρια" καταλήγοντας σε δυο επιτυχημένες δισκογραφικές δουλειές με τον ομώνυμο τίτλο. Συμμετέχει επίσης σε πολλές παραγωγές στην Ελληνική και ξένη δισκογραφία. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μ. Μουντάκης, Μ. Πραματευτάκης, Ν. Μαμαγκάκης, τον Αύγουστο του 1997 με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, το καλοκαίρι του 2004 στην τελετή λήξης της Ολυμπιάδας στην Αθήνα, αλλά από το 1994 συνεργάζεται ανελλιπώς με τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ως σολίστ και τραγουδιστής-ερμηνευτής, σε έργα του συνθέτη όπως ΄Ερωτόκριτος & Αρετή', 'Λειτουργία του Ορφέα και άλλες συναυλίες με τα τραγούδια του συνθέτη σε περιοδείες στην Ελλάδα, αλλά κυρίως σε μεγάλες αίθουσες στο εξωτερικό. Τον Δεκέμβρη ταξίδεψε με την Λύρα του μέχρι το Πεκίνο για να συμμετάσχει στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα που έχει καθιερώσει το 2007-2008 έτος Ελλάδας στην Κίνα, με τιμώμενο πρόσωπο τον Νίκο Καζαντζάκη. Τα τελευταία χρόνια δίδαξε στο Ελληνικό ωδείο, ωδείο Αθηνών, ΤΕΙ Άρτας και στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης.


ΠΑΝΟΣ ΚΑΤΣΙΚΙΩΤΗΣ (ΤSIKO)

Nτράμερ, περκασιονίστας και παραγωγός του συγκροτήματος Palyrria. Με πολύχρονη πείρα σε studio και συναυλίες έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς είτε από την παραδοσιακή- ακουστική και ρόκ μουσική είτε από την σύχρονη world και electronica μεταξύ των οποίων ο Νότιος Ήχος του Αχιλλέας Περσίδη, ο Ψαραντώνης, οι Οjos de Brujo, ο Manolo Garcia, ο Σταμάτης Σπανουδάκης, ο Στέλιος Πετράκης, η Λένα Πλάτωνος, ..κ.ά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: