English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.15.2011

H "Κάθετη Έξοδος" του Πασχάλη Λαμπαρδή


Σε μια εποχή γεμάτη νέες προκλήσεις και διλήμματα όπου η έννοια του Λαβυρίνθου μοιάζει διαλαλήματα όσο ποτέ, κυριολεκτικά και μεταφορικά ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο “Καθετη Έξοδος” έρχεται να προτείνει το δρόμο και τον τρόπο διεξόδου και μάλιστα σχεδόν επαναστατικά, προς τα πάνω, μέσα από την εξύψωση του ίδιου του ανθρώπου. Το βιβλίο είναι προϊόν δύο χρόνων συστηματικής έρευνας και εσωτερικής αναζήτησης του συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή με καταγωγή από τις Σέρρες, ο οποίος είναι αν και είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός στο επάγγελμα, εγκατέλειψε συνειδητά το επάγγελμά του για να αφοσιωθεί σε ένα όνειρο ψυχής, να γίνει συγγραφέας και όπως ο ίδιος δηλώνει στο Le Regard Cretois, για να πετύχει ο άνθρωπος το στόχο του, θα πρέπει να αφοσιωθεί σε αυτόν. 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του συγγραφέα Πασχάλη Λαμπαρδή στο Channel 4U Κρήτης εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=XBiLioBRnaQ&feature=youtu.be

Παρακολουθήστε εδώ το καλλιτεχνικό βίντεο της παρουσίασης του βιβλίου http://www.youtube.com/watch?v=vRmu434qolk&feature=youtu.be

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής, μετά την "Υπόθεση Ζωής", τον "Ταξιδευτή του Βοσπόρου", τις "Φυλακές της Ανατολίας" και την "Κοιλάδα των Σπαθιών", επιστρέφει με σημαντικό έργο που για τη συγγραφή του οποίου εκτός από τη δίχρονη έρευνα και επίπονη προσπάθεια, αποφάσισε να ξεκινήσει σπουδές ψυχολογίας ώστε να εντρυφήσει στον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου που παγιδεύεται μέχρι να συνειδητοποιήσει τα δεσμά του και να ξεκινήσει το προσωπικό του ταξίδι προς την έξοδο, προς την απελευθέρωσή του, μέσα από την αυτοσυνειδησία, την ταπεινότητα και την ευγνωμοσύνη. 

Όπως καταθέτει ο ίδιος ο συγγραφέας η "Κάθετη Έξοδος" είναι η, η διαφυγή από το Λαβύρινθο που ζει ο κάθε άνθρωπος,  ακόμα και από τους Λαβυρίνθους που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι για τη ζωή μας, αφού ακόμα και ο Δαίδαλος ενώ ήταν ο δημιουργός του Μινωικού Λαβυρίνθου, εν τέλει παγιδεύτηκε μέσα σε αυτόν και δημιούργησε τη δική του έξοδο από ψηλά. Όμως και η  έξοδος όπως τονίζει ο Πασχάλης Λαμπαρδής, έχει όρια και πρέπει να υπάρχει ισορροπία, γιατί η ματαιοδοξία και ο εγωισμός της εξόδου από το μυθικό Λαβύρινθο,  ήταν που οδήγησαν,  τον Ίκαρο πιο κοντά στον ήλιο και τελικά στην πτώση. 

Ο βασικός ήρωας του φιλοσοφικού και ψυχολογικού μυθιστορήματος του Πασχάλη Λαμπαρδή, ο Στέφανος Ανεμογιάννης, σκηνοθέτης, είναι παγιδευμένος μέσα στην ίδια τη ζωή του, στον κοινωνικό φόβο, στο φόβο της αποτυχίας και στις προσωπικές ενοχές. Με την ιστορία να πλέκεται περίτεχνα σε ένα περιβάλλον σύγχρονο, γεμάτο με τις καθημερινές αγωνίες και προβληματισμούς. Μίτος της Αριάδνης για το Στέφανο Ανεμογιάννη γίνεται η πρόκληση μιας ταινίας μέσα από την οποία καλείται να επηρεάσει δυναμικά τον τρόπο που σκέφτεται, δηλαδή χειραγωγείται ο κόσμος σήμερα, αλλά και μια γυναίκα που θα τον κρατήσει από το χέρι μέσα από τα μυστικά και δαιδαλώδη περάσματα της ζωής και του εαυτού του και θα τον βοηθήσει να έρθει πιο κοντά με τις πραγματικές του ανάγκες. Η συνειδητοποίηση αυτών των αναγκών όμως περνά μέσα από την απενοχοποίηση του παρελθόντος, την οριοθέτηση του παρόντος και τον οραματισμό του μέλλοντος. Ο ήρωας της "Κάθετης Εξόδου"  είναι ένας ήρωας σχεδόν τραγικός, βγαλμένος από αρχαίο δράμα, γιατί παιδεύεται από την ίδια τη μοίρα του μέχρι να μάθει πως μπορεί μόνο ο ίδιος να την ορίσει. 

Μίτος στην έξοδο από το Λαβύρινθο του Στέφανου Ανεμογιάννη, γίνεται η αγάπη όπως και ο έρωτας και ένα νησί που σημαδεύει για πάντα τον ήρωα όπως και το συγγραφέα, η Κρήτη. Η Κρήτη, με το δυναμισμό και την επαναστατικότητα της, γίνεται το εφαλτήριο για το πέρασμα σε μια μια άλλη συνειδητότητα. Το βιβλίο όμως εκτυλίσσεται σε ακόμα δύο μεγάλες για πολύ διαφορετικές μεταξύ τους πόλεις, στην Αθήνα και στο Λονδίνο. 

Ο Πασχάλης Λαμπαρδής τολμά μέσα από το μυθιστόρημα αυτό να πλέξει ένα σύγχρονο ύμνο, σε ανθρώπινες όμως διαστάσεις, στο "άνω θρώσκω", στην εσωτερική ανάγκη για εξέλιξη και μας θυμίζει μέσα από την γλαφυρή του πένα, που την ονομάζει το όπλο του και τις λέξεις τις σφαίρες του, πως η χαρά και ο πόνος είναι πιασμένοι χέρι χέρι και πως μόνο μέσα από τη γνώση και την επίγνωση αυτή μπορούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο καλό και στο κακό. 

Στο τέλος, η  ισορροπία έρχεται μέσα από την αποδοχή ότι και τα δύο υπάρχουν αλλά ότι το καλό με την πίστη και την ατομική και συλλογική προσπάθεια, θριαμβεύει του κακού και μπορεί να νικήσει τις σύγχρονες πλάνες και τους σύγχρονους λαβυρίνθους, τη χειραγώγηση των μαζών και της ατομικής βούλησης, του υλισμού και του καταναλωτισμού, της αμφιβολίας για την ατομική και συλλογική ταυτότητα και για το μέλλον. Η έξοδος είναι εφικτή  μόνο με τα  φτερά της αλήθειας και της εσωτερικής ελευθερίας του ανθρώπου την οποία κατακτά κάθε μέρα, συνειδητά ο ίδιος και παρά τη φθαρτή του φύση, χωρίς τον εγωισμό, τα φτερά αυτά δε λιώνουν κοντά στον ήλιο, όπως εκείνα του Ικάρου. 


Βιογραφικό Πασχάλη Λαμπαρδή


Ο Πασχάλης Λαμπαρδής γεννήθηκε στις Σέρρες και έλκει την καταγωγή του από την Ανατολική Θράκη. Η πρώτη του επαφή με την συγγραφή έγινε όταν σε ηλικία 15 χρόνων περίπου ένιωσε έντονη την ανάγκη να γράψει. Ασχολήθηκε με την ποίηση, τον πεζό λόγο και διάφορα μικρά διηγήματα τα οποία αργότερα, θεωρώντας τα απέριττα, έκαψε.

Αργότερα και ενώ σπούδαζε μηχανικός, αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με τη λογοτεχνία.

Η πρώτη εκδοτική του εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1997 με το βιβλίο «Υπόθεση Ζωής», σκιαγραφώντας το πέρασμα ενός ανθρώπου από τον πνευματικό χώρο του Αγίου Όρους στην προσπάθειά του να βρει την λύτρωση. Στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2002, μετά από τρία χρόνια έρευνας κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το μυθιστόρημα «Ο Ταξιδευτής του Βοσπόρου», που μεταφράστηκε στη τουρκική γλώσσα και του απενεμήθη το βραβείο “Λογοτεχνίας και Πνευματικών αξιών” από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων.

Τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα «Οι Φύλακες της Ανατολίας» από τις εκδόσεις Πατάκη, όπου αποκαλύπτει ένα κρυφό κόσμο στα βάθη της Ανατολής.

Το Μάιο του 2008 κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Η Κοιλάδα των Σπαθιών» από τις εκδόσεις Πατάκη, ένα μυθιστόρημα για το Βυζάντιο του 11ου αιώνα

Τα τελευταία χρόνια ο Πασχάλης Λαμπαρδής, έχοντας διακόψει κάθε άλλη του δραστηριότητα, ασχολείται αποκλειστικά με τα γράμματα και την ιστορική έρευνα.

1 σχόλιο:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ είπε...

Από την παρουσίαση του βιβλίου "Κάθετη Έξοδος" στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου στο Ηράκλειο Κρήτης. Δείτε το βίνετο http://www.youtube.com/watch?v=O2mpNSueWiM