English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

4.03.2012

Κομμάτια οι ψυχικές δομές στην Κρήτη

Για μια ακόμα φορά οι γνωστές αγκυλώσεις και σκοπιμότητες της Ελληνικής δημόσιας διοίκησης πρωταγωνιστούν σε ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Κρήτη και συγκεκριμένα στη διαμόρφωση και λειτουργία των ψυχικών δομών του νησιού και στην κατανομή του προσωπικού που τις στελεχώνει, αφού μετά το κλείσιμο του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων το 2006 και την τομεοποίηση στους τέσσερις νομούς του Κρήτης σύμφωνα με την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, σήμερα όχι μόνο επικρατεί ανισομερής σχεδιασμός από τη μεριά του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τις ψυχιατρικές κλίνες, το επιστημονικό προσωπικό και τις θέσεις στελέχωσης, αλλά και πολλές ψυχικές δομές του νησιού, λειτουργούν με σοβαρότητας ελλείψεις, τη στιγμή που από την 01.03.12 καταργείται και επισήμως το «Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Χανίων» (ΦΕΚ 01.01.12 Αρ. 41, αρ. 30) και εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος» ως Ψυχιατρικός Τομέας από την 01.01.13 με αυτόνομη διοίκηση, γεγονός που οριστικοποιεί μονομερώς την απορρόφηση των 280 υπαλλήλων του, αφήνοντας σημαντικά κενά στις ψυχικές δομές της υπόλοιπης Κρήτης. 

Περικοπές και εκεί 

Συσσωρευμένα χρόνια αιτήματα της ψυχιατρικής κοινότητας μπαίνουν μια και για πάντα στα ψηλά ράφια του Υπουργείου Υγείας, αφού φαίνεται πως κάποιοι επιμένουν να βλέπουν την Κρήτη τμηματικά και όχι ως μια ενιαία περιφέρεια τη στιγμή που οι περικοπές κονδυλίων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής δεν αφήνουν ανεπηρέαστο ούτε τον τομέα της Ψυχικής Υγείας, που καλείται με ελάχιστα μέσα και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ψυχικά πάσχοντες σε μια πραγματικά δύσκολη εποχή. 


Η εικόνα 
Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τον Καθηγητή Μ. Μαδιανό, για ένα πληθυσμό 100.000 απαιτούνται 15 ψυχιατρικά κρεβάτια σε γενικό νοσοκομείο. Με βάση τη σύσταση αυτή, οι νομοί Ρεθύμνου και Χανίων θα πρέπει να έχουν περίπου 30 κρεβάτια και οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου περίπου 50 με 55 κρεβάτια. Στον Αγιο Νικόλαο δεν υπάρχει καμία ψυχιατρική κλίνη, στο Ηράκλειο υπάρχουν 33 ενδο-νοσοκομειακές και 26 έξω-νοσοκομειακές, στο Ρέθυμνο 15 ενδονοσοκομοιακές και διαβίωση 9 ενοίκων σε Ξενώνα Αποκατάστασης Ψυχικής Υγείας και στα Χανιά 25 ενδονοσοκομειακές και 160 νοσοκομειακές. 

Οι ελλείψεις 

Πρόσφατα η Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ κλήθηκε να κάνει μείωση κατά 11 κλίνες, πρόταση η οποία σύμφωνα με το διευθυντή της κλινικής κ. Αλέξανδρο Βγόντζα «αν υλοποιούνταν θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τη Ψυχιατρική περίθαλψη της Κρήτης και ειδικότερα των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, ενώ τα ποσοστά ψυχικά ασθενών το διάστημα 1999-2010 έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής κλινικής Ηρακλείου, έχει αναφέρει συστηματικά από το 2010, τις σοβαρές ελλείψεις στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, αίτημα που συνοψίστηκε εκ νέου το 2011, εγκρίθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου και της την 7Η Υ.Π.Ε και εστάλη στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς καμία απολύτως απάντηση, παρά το γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2010 ο κ. Βγόντζας, κατά την επίσκεψη της τότε Υφυπουργού Υγείας κ. Φ. Γεννηματά και του Γενικού Γραμματέα Πρόνοιας Κατριβάνου, παρόντων φορέων και λειτουργών της δημόσιας υγείας στα γραφεία της 7ης Υ.Π.Ε Κρήτης, ελάμβανε διαβεβαιώσεις για τον ισομερή καταμερισμό του προσωπικού των ψυχικών δομών του νησιού. 

Στο σκοτάδι 

Ο κ. Βγόντζας, κάνει λόγο για «ανισομερή τομεοποίηση των ψυχικών δομών του νησιού με αδιαφανείς διαδικασίες, αφού ο ίδιος δεν ενημερώθηκε ούτε από το Υπουργείο, ούτε από άλλο επίσημο φορέα για το γεγονός πως δεν υπήρχε ούτε η πρόθεση ούτε και η βούληση να ληφθούν υπόψη, οι προτάσεις τις οποίες υπέβαλε αναφορικά με τις ανάγκες σε προσωπικό μετά την οριστική κατάργηση του Θεραπευτηρίου Χανίων.» 

Μια χούφτα άνθρωποι 

Στο Ρέθυμνο η εικόνα από το Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου είναι η υποστελέχωση. Ενώ οι θέσεις προσωπικού έπρεπε να είναι περίπου 20 στον οργανισμό υπήρχαν μόνο 6, από τις οποίες μάλιστα καλύφθηκαν μόνο οι 4 σημειώνει ο διευθυντής του Κέντρου, κ. Αντώνης Λιοδάκης, προσθέτοντας, «στο Ρέθυμνο είμαστε μια χούφτα άνθρωποι που παλεύουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της ψυχικές υγείας και αυτό γίνεται μέχρι στιγμή με υποτυπώδη τρόπο εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού. Ο κ. Λιοδάκης σημειώνει πως ανησυχεί πραγματικά για το μέλλον και την κατανομή θέσεων των ψυχικών δομών στην Κρήτη εξαιτίας της πολιτικής του μνημονίου, τη στιγμή που έχει ζητηθεί από το νομό η κάλυψη 44 θέσεων που αφορούν σε εφτά μεγάλα έργα ψυχικής υγείας, ζωτικής σημασίας για το Ρέθυμνο και τα οποία έχουν εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου, την 7η ΥΠΕ. και βρίσκονται προς έγκριση στο ΚΕ.ΣΥ Η κ. Νέλη Βελεργάκη, Διευθύντρια Ψυχικού Τομέα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, σημειώνει πως το υπάρχον προσωπικό καλείται να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο, αλλά χωρίς τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Μάλιστα η ίδια καταγγέλλει πως από τις 15.12.11 λειτουργεί στα χαρτιά μόνο, ακόμα ένας ξενώνας το Ρέθυμνο, αλλά στην πράξη η λειτουργία του βρίσκει ως ανάχωμα την έλλειψη προσωπικού. 

Οι θέσεις 

Την ίδια ώρα και ενώ η τομεοποίηση των ψυχικών δομών του νησιού φαίνεται πως έχει ακόμα πολύ δρόμο, έγγραφο (αρ. πρωτ. 412 20.01.11)της διοικητού του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων και Συντονίστριας Έργων Ψυχικής Υγείας στην Κρήτη, κ. Ευαγγελίας Παραγιουδάκη, προς τους Διοικητές Νοσοκομείων και Προνοιακών Ιδρυμάτων της 7ης Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και στον Διοικητή και Υποδιοικητή για τη διάθεση των κενών οργανικών θέσεων, ενόψει του μετασχηματισμού του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων, ζητά να αποσταλούν τυχόν αιτούμενες θέσεις για τη μεταφορά τους και ένταξή τους στις ψυχικές δομές των υπόλοιπων νομών μέχρι και τις 30.01.11. Η κ. Παραγκιουδάκη λέει πως δεν υπήρξε αντίστοιχη απόφαση από το Υπουργείο, τη στιγμή που σε απαντητικό έγγραφο (Αρ. πρωτ. 788/ 31.01.11) ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Κοκκίνης, απαντά στην κ. Παραγιουδάκη «για τις κενές οργανικές θέσεις που ζητούσε να μεταφερθούν στο ΠΑΓΝΗ, από την κατάργηση ισοδύναμων οικονομικά θέσεων του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Χανίων». 

Η κ. Παραγιουδάκη σημειώνει πως οι δομές ψυχικής υγείας που διαμορφώθηκαν σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι δεν είχαν τις υποδομές και τις προϋποθέσεις να δεχτούν το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χανίων. Ωστόσο το έγγραφο της ίδιας της διοικητού στις 21.01.11 δείχνει το γεγονός ότι υπήρχαν διαθέσιμες οργανικές θέσεις, οι οποίες όπως δηλώνει η ίδια δεν θα έπρεπε να περικοπούν από το υπουργείο, αλλά να παραμείνουν στις ψυχικές δομές της Κρήτης. Όμως οι θέσεις αυτές σήμερα, με τη επίσημη δημοσίευση της κατάργησης του Θεραπευτηρίου Χανίων και της ένταξης τους στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, απορροφούνται αποκλειστικά από το νομό Χανίων, σε καθήκοντα και υπηρεσίες ψυχικής υγείας και απαγορευμένης κάθε εσωτερικής μετακίνησής του για οποιονδήποτε λόγο» (ΦΕΚ 01.01.12 Αρ. 41, αρ. 30.) με αποτέλεσμα να παραμένουν τεράστια ερωτήματα αναφορικά με την ισομερή τομεοποιήση των δομών ψυχικής υγείας της Κρήτης και το μέλλον πολλών ψυχικων δομών σε μια αντίξοη οικονομική συγκυρία. 

Δημόσιο συμφέρον & Συλλογικότητα 

Η ψυχική αρρώστια δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ημίμετρα. Χρειάζεται το κατάλληλο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χρειάζεται παρακολούθηση, στήριξη, πριν κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία των ανθρώπων που υποφέρουν. Χρειάζεται οργάνωση και υποδομές για όσους εργάζονται στις ψυχικές δομές.  Οι πολιτικές και κοινωνικές σκοπιμότητες που ήθελαν την Κρήτη ή άλλες περιοχές της Ελλάδας να λειτουργούν τμηματικά θα πρέπει να αντικατασταθούν από μια ενιαία συλλογικότητα και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον όλων. Τέλος, οι νόμοι θα πρέπει να περικλείουν τις πραγματικές ανάγκες όλων των πολιτών ανεξαιρέτως, αυτή άλλωστε είναι και η έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Δεν υπάρχουν σχόλια: