English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.18.2012

"Τα παιδιά μας αλλάζουν τον κόσμο"...Απ' το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ!

Με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διακρίσεων και την απαλοιφή διαφόρων στερεοτύπων σε βάρος των Ρομά και ειδικότερα των τσιγγανόπουλων, ο Δήμος Ηρακλείου και συγκεκριμένα η τμήμα Ευρωπαϊκών προγραμμάτων με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Αεράκη, οργάνωσε σήμερα εκπαιδευτικό φεστιβάλ στον α ίθριο χώρο της Λότζια, στο πλαίσιο του διακρατικού προγράμματος "Ι am Roma, Changing Midsets". Η όλη προσπάθεια του αντιδημάρχου και των συνεργατών του, στοχεύει σε ένα υψηλό στόχο, σε μια δύσκολη εποχή, πως τα "τα παιδιά αλλάζουν τον κόσμο", πως τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Στόχος του προγράμματος είναι να γεφυρώθούν τα κοινωνικά και φυλετικά χάσματα και να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις ώστε τα παιδιά να έρθουν κοντά και να δημιουργήσουν μέσω δραστηριοτήτων και του παιχνιδιού μια νέα επαφή, γλώσσα και κατ’ επέκταση κουλτούρα αποδοχής και συναίνεσης με στόχο από το ΕΓΩ που αποκλείει τον άλλο, στο ΕΜΕΙΣ που περικλείει τον καθένα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προχωρεί σε πρωτοποριακές και σύγχρονες δράσεις για τα ελληνικά δεδομένα.


Παρακολουθήστε εδώ το βίντεο ευαισθητοποίησης που φτιάχτηκε ειδικά για το πρόγραμμα "I AM ROMA" http://www.youtube.com/watch?v=6dpBjkdPQ6c

Το πρόγραμμα επωφελείται από χρήσιμες διακρατικές ανταλλαγές, εμβαθύνει στη γνώση για την τοπική κατάσταση, αναπτύσσει τη συνεργασία με αρμόδιους τοπικούς φορείς και προχωρεί σε δράσεις υπέρ της καταπολέμησης των διακρίσεων στους Ρομά, ιδιαίτερα στα παιδιά Ρομά. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στις 870.430,00 Ευρώ( με 100% χρηματοδότηση από την Ε.Ε) και έχει χρονική διάρκεια 24 μήνες, θα διαρκέσει ως τις 31/1/2013. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν ως εταίροι, ο Δήμος Ηρακλείου η Πράγα (ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), η Τιμισοάρα (ΡΟΥΜΑΝΙΑ), η Μπρατισλάβα (ΣΛΟΒΑΚΙΑ), το Βουκουρέστι (ΡΟΥΜΑΝΙΑ), ο Δήμος Ντόμπριχ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ), η Σίντρα (ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ) και το Μπέλφαστ (ΙΡΛΑΝΔΙΑ) 

Σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη ζουν 10-12 εκατομμύρια Ρομά, άμεσος στόχος είναι να ωφεληθούν από τη θέσπιση δεσμευτικών ελάχιστων προδιαγραφών σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίες θα βελτιώσουν την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, τη στέγαση και την υγειονομική περίθαλψη αλλά κυρίως στη βελτίωση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών αφού τα τελευταία οι επαναπατρισμοί και οι μετακινήσεις, οδήγησαν σε ανησυχητικά επίπεδα ρατσισμού και διακρίσεων. 

Η Ε.Ε. μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων επιχειρεί να αντιμετωπίσει μορφές παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων των Ρομά, συμπεριλαμβανομένων "των διακρίσεων, του διαχωρισμού, των εκφράσεων μίσους, της αναγνώρισης ταυτότητας βάσει εθνοτικών χαρακτηριστικών και της παράνομης λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και της παράνομης έξωσης και απέλασης. Ουσιαστικό στοιχείο όμως στις προσπάθειες αυτές είναι η θέσπιση διαλόγου μεταξύ των τοπικών αρχών, των δικαστικών οργάνων, της αστυνομίας και της κοινότητας των Ρομά, με σκοπό την εξάλειψη των διακρίσεων μέσω ενός συναινετικού γλωσσικού και επικοινωνιακού πεδίου ώστε να υπάρχει χώρος και σεβασμός για όλους και η γνώμες αλλά και τα δικαιώματα όλων θα γίνονται απολύτως σεβαστά. Τέτοιες κοινωνικές δράσεις είναι σπουδαίες για τον τόπο μας!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Learning to cross cultural boundaries and act beyond ethnic borders at an early age prepares the youngsters of Europe for a truly European union with justice and respect for equality with diversity. It represents a long-term strategy for the emergnce of a truly politically united Europe, transcending the current monetary union, which is problematic and perpetuates inequalities between the peoples of different cultural and ethnic heritages. BRAVO to Mr. Aerakis and his colleagues.!