English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.18.2012

Η Μέρκελ έρχεται αλλά οι Γερμανοί....δεν ξανάρχονται!


Η Άγκελα Μέρκελ ταξιδεύει από το Βερολίνο στο Λονδίνο και από εκεί με τσάρτερ απευθείας για την Κρήτη. Στον έλεγχο ασφαλείας του αεροδρομίου του Λονδίνου τη ρωτούν το όνομά της και στη συνέχεια ποια είναι η απασχόλησή της. Στα αγγλικά η λέξη ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ και η λέξη ΚΑΤΟΧΗ είναι ακριβώς η ίδια λέξη (Οccupation). Εκείνη σηκώνει με ελαφριά ειρωνεία το βλέμμα προς τον υπάλληλο του αεροδρομίου, νομίζοντας ότι εκείνος την έχει ρωτήσει όχι φυσικά τι επάγγελμα κάνει αλλά αν θα καταλάβει τη χώρα και του απαντά: "Πηγαίνω απλά ως τουρίστρια."  H φανταστική αυτή  ιστορία, που δείχνει πως η πολιτική και οικονομική κατοχή που βιώνουμε σήμερα, έγινε η βασική απασχόληση για κάποιους αλλά και πως οι ίδιες οι λέξεις συγκαλύπτουν ή αποκαλύπτουν τα νοήματα, επηρεάζοντας τη ζωή μας, την οικονομία, τον τουρισμό και ένα σωρό άλλα πράγματα της καθημερινότητάς μας. Οι Γερμανοί σήμερα "παγώνουν" ή ακυρώνουν τις αφίξεις τους,  επηρεασμένοι από όσα ακούνε και βλέπουν στα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Γερμανικής τηλεόρασης. Αφήνουν τις λέξεις και τις εικόνες να διαμορφώνουν την κρίση τους και τις επιλογές τους και σίγουρα δεν είναι οι μόνοι. Ίσως αυτό να είναι χαρακτηριστικό της εποχής μας, όπου η προπαγάνδα φορά τη μάσκα της δήθεν αλήθειας, της δήθεν αποκάλυψης και βρίσκει σύνθετους τρόπους να διεισδύει στη συνείδησή μας, για να περάσει μηνύματα και να υπηρετήσει συμφέροντα συγκεκριμένα.  

Ο πρόλογος αυτός ίσως να δίνει μια απάντηση για ένα φαινόμενο επίκαιρο, σημαντικό για τον τόπο μας, ουσιαστικό για την οικονομία μας, τον Τουρισμό. Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές   ξεκίνησαν να σημειώνονται καθημερινώς ακυρώσεις κρατήσεων από τουρίστες του εξωτερικού που νιώθουν ανασφάλεια, καθώς δημοσιεύματα κάνουν λόγο για πολιτικό αδιέξοδο στην Ελλάδα, για πιθανή χρεοκοπία και έξοδό μας από το ευρώ, ταραχές και ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων. 


Παρ’ όλες τις ευνοϊκές προβλέψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς, η πραγματικότητα είναι πως ο ελληνικός τουρισμός έχει βρεθεί αντιμέτωπος με την παγκόσμια κρίση, τη στιγμή που το γερμανικό τμήμα της TUI, μέσω του εκτελεστικού οικονομικού διευθυντή του γερμανικού τμήματος της TUI, Horst Baier, εκτιμά με δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters, ανάκαμψη στη ζήτηση για τουρισμό στις χώρες της Βορείου Αφρικής, στην Τυνησία παρά το γεγονός ότι η Αραβικής Άνοιξης πέρυσι, είχε προκαλέσει ισχυρό πλήγμα στον τουρισμό. 


«Χάλασε η Ελληνο-Γερμανική Χημεία» 

Ωστόσο, συγκριτικά με τι αντίστοιχες κρατήσεις και την τουριστική κίνηση του προηγούμενου έτους, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί συνεχίζουν να βλέπουν πτώση από 20% έως και 50% στην Κρήτη, από τους Γερμανούς επισκέπτες, λόγω του αντι-γερμανικού αισθήματος, που νοιώθουν ότι έχει αναπτυχθεί στην χώρα μας λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που έχει επιβάλει η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αλλά και των αντιδράσεων που η λιτότητα προκάλεσε στο εσωτερικό της Ελλάδας. Έτσι η πρώτη αγορά για την Κρήτη, η Γερμανική, που κάλυπτε σημαντικά τους αδύναμους για τον τουρισμό μήνες, το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον κ. Νικηφόρο Λαμπρινό πρώην πρόεδρο των Ξενοδόχων Ηρακλείου προτίμησαν άλλες χώρες για το 2012, την Ισπανία, την Κροατία και την Τουρκία. 

Οι μειωμένες κρατήσεις διαφαίνονταν μάλιστα από το χειμώνα, με τα αρνητικά στερεότυπα να λειτουργούν αργά αλλά σταθερά, πίσω από τους βαρύγδουπους τίτλους εναντίον της Ελλάδας και τα ευφάνταστα εξώφυλλα των περιοδικών που άνοιγαν ένα άτυπο πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, διαχέοντας την αντίληψη πως “οι Έλληνες είναι τεμπέληδες που περιμένουν τη Γερμανική οικονομική βοήθεια για να σωθούν.” Aκολούθησαν και οι ελληνικές αστόχαστες ενέργειες, όπως σημειώνει ο κ. Λαμπρινός με κάψιμο σημαιών στο σύνταγμα η προβολή της Καγκελαρίου της Γερμανίας ως το νέο «Αδόλφο Χίτλερ», η βία και οι πετροπόλεμοι στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και οι απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ενέτειναν την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών, σημειώνει ο κ. Λαμπρινός, προσθέτοντας πως και η γειτονική Ιταλία σημειώνει μείωση, της τάξεως του 30% για το 2012, εξαιτίας των μέτρων λιτότητας της τεχνοκρατικής κυβέρνησης του Μάριο Μόντι, τη στιγμή που η Τουρκία που είχε τουρισμό περίπου 500.000 πριν 20 χρόνια και σήμερα προσεγγίζει στους 32 εκ. τουρίστες ετησίως. 

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων της Γερμανίας, Jurgen Buchy σε πρόσφατο συνέδριο την Περιφέρειας Κρήτης για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε στο Πάνορμο του Ρεθύμνου, σημείωσε  πως η Ελλάδα θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει το τουριστικό της προφίλ, δημιουργώντας νέα σχέση εμπιστοσύνης με τη Γερμανία αναβαθμίζοντας το τουριστικό προφίλ της στις ανάγκες του σύγχρονου τουρίστα. Παρά το ότι η χημεία ανάμεσα στους δυο λαούς παρουσιάζει προβλήματα το 67% των Γερμανών, σύμφωνα με τον κ. Buchy, εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα ως τον εν δυνάμει πιο ελκυστικό προορισμό στην Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι η κάμψη για το μήνα Μάρτιο, αποτυπώθηκε κοντά στο 35%. 

Παράλληλα ο διευθύνων σύμβουλος του Club Robinson Dr Ingo Burmestev, δήλωσε πρόσφατα πως μέχρι στιγμής οι μειώσεις από τη Γερμανία όσον αφορά τις κρατήσεις συνεχίζονται, ωστόσο υπάρχουν όλα τα περιθώρια για αντιστροφή του κλίματος, με δεδομένο ότι μέχρι τα μέσα Μαΐου θα βρεθούν στην Κρήτη γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με στόχο την καταγραφή της κρητικής τουριστικής καθημερινότητας Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τους Γερμανούς, περίπου 40% των αφίξεων είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες που σίγουρα αποτελούν και την πιο καλή διαφήμιση για τον κρητικό τουρισμό, στοιχείο όμως που μένει ανεκμετάλλευτο από την επίσημη Πολιτεία. 

Σταθερά προτιμούν την Κρήτη οι Ρώσοι 

Για την Κρήτη η εικόνα, παρά τις αφίξεις των Ρώσων που αγγίζουν το ένα τρίτο από το σύνολο των Ρώσων που επισκέπτονται ετησίως ολόκληρη τη χώρα εξακολουθεί να είναι μάλλον αποθαρρυντική, αφού από τους 800.000 τουρίστες το έτος 2000, το 2011 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 350.000, ενώ σε πανελλαδική κλίμακα εκτιμάται πως οι αφίξεις των 16.000 εκατομμυρίων τουριστών για το 2011, φέτος θα είναι μειωμένες κατά ένα ή δύο εκατομμύρια. Φέτος οι ρώσοι επισκέπτες αναμένεται να αγγίξουν το ένα εκατομμύριο από τις 739.000 που ήταν το 2011 και περί τις 370.000 το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: