English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

6.19.2012

Α. Χρηστάκης: Τίποτα για μας, χωρίς εμάς!

"Στη δημοκρατία ο κάθε πολίτης μπορεί να αποφασίζει για τη ζωή του μόνος του, χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς επηρροές, χωρίς ορατή και αόρατη βία". Ο καθηγητής του δομημένου δημοκρατικού διαλόγου και κοινωνικός επιστήμονας, με σημαντικές πρακτικές εφαρμογές τεσσάρων δεκαετιών πάνω στο σχεδιασμό και τη μεθοδολογία της αντιμετώπισης πολυπλόκων προβλημάτων αλλά και της δημιουργίας συναίνεσης, Δρ. Αλέξανδρος Χρηστάκης, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για την κρητική τηλεόραση και το Channel 4U, καταθέτει τον τρόπο με τον οποίο,  μπορεί σήμερα να ακούγεται η φωνή όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως μόρφωσης ή κοινωνικού επιπέδου, τίτλων ή άλλων διαχωρισμών. Στην ουσία, μέσα από τις θεωρητικές όσο και πρακτικές του εφαρμογές ανατρέπει τα κριτήρια βάσει των οποίων οι άνθρωποι κατατάσσονται σε κατηγορίες, περικλείονται ή αποκλείονται σε ομάδες και συζητήσεις, υπερασπίζοντας τις χαμηλόφωνες και τις ανέκφραστες μέχρι σήμερα φωνές. Γιατί, "στο δομημένο δημοκρατικό διάλογο, ο πραγματικός εμπειρογνώμονας δεν είναι αυτός που ξέρει περισσότερες πληροφορίες για ένα πρόβλημα, αλλά εκείνος ο οποίος το βιώνει,  εκείνος που ακόμα κι αν δεν έχει τη θεωρητική κατάρτηση να το αναπτύξει, το ζει αυτοπροσώπως στην καθημερινότητά του".

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=IXZn6-02d5Q

Με τον τρόπο αυτόν ο άνθρωπος που έχει αποκλειστεί από τις κοινωνικές, πολιτικές ή οικονομικές ελίτ, περικλείεται και πάλι από την αρχή,  με σεβασμό μέσω της διαλογικής συζήτησης, αφού του  δίνεται η δυνατότητα να διατυπώνει τις απόψεις του με αξιοπρέπεια, αρχίζοντας έτσι να υπάρχει ισάξια ανάμεσα σε άλλους με τον τρόπο που συμμετείχε ο Αθηναίος πολίτης στην Αρχαία Αγορά, 2500 χρόνια πριν.

Άλλωστε είναι κομμάτι τη σύγχρονης παθολογίας ότι ο πολίτης αισθάνεται ως φοβικό όν, που δεν έχει εμπιστοσύνη ούτε στη γνώμη, ούτε στη φωνή του και που περιμένει από τους άλλους να του πουν τι του συμβαίνει, να του αναλύσουν τη ζωή και την "πραγματικότητά" του και συχνότατα να του την καθορίσουν και εν τέλει να την αλλοιώσουν κατά το δοκούν και το συμφέρειν."Επικεντρωνόμαστε στο εφικτό και όχι στο επιθυμητό, καταθέτει στη συνέντευξη ο Δρ. Αλ. Χρηστάκης, με τον τρόπο αυτό χάνουμε την ελπίδα και παύουμε να ονειρευόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ μόνο μέσα από τον οραματισμό του ιδανικού, της καλύτερης δυνατής οπτικής για τα πράγματα, όπως υποστηρίζει, μπορούμε να ξεπεράσουμε το μικρό ορίζοντα βραχυπρόθεσμων καταστάσεων και να αντικρύσουμε τις προκλήσεις και τη ζωή μας μακροπρόθεσμα, συνολικά και γι΄αυτό πιο καθολικά εντοπίζοντας τα πιο ριζικά αίτια των καταστάσεων μέσα από τους συσχετισμούς του συνόλου των παραγόντων και όχι μέσα από την φαινομενολογική ή την ηχητική του επίδραση".

Διαβάστε ακόμα:

1. "Ένας σύγχρονος Ζορμπάς"στο σύνδεσμο : http://www.leregardcretois.blogspot.gr/2011/08/blog-post.html

2."Thinking Locally, Acting Globally" A reflection thought by Aleco Christakis: http://leregardcretois.blogspot.gr/2011/10/thinking-globally-acting-locally.html

3. Alexandros Christakis: A modern Greek Zorba!: http://www.leregardcretois.blogspot.gr/2011/09/alexandros-christakis-modern-greek.html

4. To πείραμα Gedanken: http://leregardcretois.blogspot.gr/2011/11/to-gedanken.html

5. Α. Christakis: The demosophia paradigm: http://www.leregardcretois.blogspot.gr/2012/02/demosophia-paradigm-as-solution.htmlBrief Bio: 

Dr. Christakis has served on the faculties of Yale University, Georgetown University, University of Athens, and the University of Virginia. He also spent five years at George Mason University as the Director of the Center for Interactive Management. A keynote speaker at several international symposia, he is also the co-author of two books on "Technology Assessment," and the co-founder of the Club of Rome. He has published over 100 papers on the management of complexity in refereed journals. He serves on the Editorial Boards of Systems Research and Behavioral Sciences, Systems: Journal of Transdiscplinary Systems Science, and the Journal of Applied Systems Studies. He has received numerous awards and distinctions including the "DEMOSOPHIA Award," the "Creative Programming Award" from the National University Continuing Education Association, to name a few. He is currently serving as an Advisor to "The Technology of Social Systems Design," a new Certificate Program of the Saybrook Graduate School, and the Ambassadors Program of the Americans for Indian Opportunity (AIO). He is also a Founding Board member of the Institute for the 21st Century Agoras.

Δεν υπάρχουν σχόλια: