English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

10.10.2012

Η «κυρία με τα 3 κουμπιά», οι «ξεκούμπωτοι και οι διαρκώς «κουμπωμένοι»

«Ήρθαν ντυμένοι φίλοι
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
το παμπάλαιο χώμα πατώντας
και το χώμα δεν έδεσε ποτέ με τη φτέρνα τους.»
 
Η δύναμη του ποιητικού λόγου, του Οδυσσέα Ελύτη στο "Άξιον Εστί" μπορεί να να αποδώσει με δύναμη προφητική, περισσότερο από κάθε ειδησεογραφικό ή «δημοσιογραφικό» κείμενο, για το αποκορύφωμα του πνευματικού και ηθικού αγώνα μιας φυλής που στην παρακμή της, όταν τα όρια της ντροπής και της βίας έφτασαν στο έσχατο σημείο, ο νους και η ψυχή ξύπνησαν, κάνοντας πραγματικά ανθρώπινες πράξεις.  Η ιστορία όμως επαναλαμβάνεται, όχι γιατί έτσι συμβαίνει, αλλά γιατί ο άνθρωπος μέσα από τα λάθη και τις αδυναμίες του, επανέρχεται εκεί που ήταν αν δε μπορεί να πάει εκεί που μπορεί να πάει... Το μόνο που αλλάξει είναι τα ονόματα, οι φυσιογνωμίες, ο τόπος κι ο χρόνος. Η ουσιά όμως παραμένει πάντα η ίδια, το ίδιο και τα κίνητρα, οι φιλοδοξίες και οι εκάστοτε ατομικές ή συλλογικές επιδιώξεις.
 
Ήλθε λοιπόν, είδε και απήλθε η Φράου Άγγελα στας Αθήνας….. υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τιμές αρχηγού κράτους σε μια απόπειρα προσέγγισης των δυο κρατών μελών της Ευρωζώνης, αν και η ίδια έχει κατορθώσει να αναχθεί το απόλυτο σύμβολο αδιαλλαξίας και κοντόφθαλμης λογικής με τον τρόπο που επιχειρεί την υποστήριξη των Γερμανικών συμφερόντων, σε μια Ευρώπη που παλεύει να σ υ ν δ έ σ ε ι τα μέλη της και να συνδεθεί σε ένα ενιαίο οργανισμό αλλά που διαπιστώνει διαρκώς, πως μια τέτοια σύνδεση, δε μπορεί να στηριχθεί μόνο στα νούμερα και στους αριθμούς, εάν δεν εμπεριέχει την συνειδητή, ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Η Μέρκελ «δεν υποσχέθηκε, δε δεσμεύθηκε και δεν πλήρωσε τίποτα», όπως γλαφυρά αποτυπώνει σήμερα ο Γερμανικός τύπος. Κι αυτό γιατί στην ουσία δεν ήρθε για να δώσει αλλά για να πάρει, άσχετα με το εθιμοτυπικό της επίσκεψης και όλες τις υπόλοιπες «σάλτσες» που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης αφιέρωσε 6 μόνο ώρες από το πρόγραμμά της, για να αποκομίσει όπως είπε, ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα  αλλά κυρίως για να σιγουρευτεί γι' αυτά που πρόκειται να ακολουθήσουν.
 
Φυσικά η επίσκεψη που παρέλυσε στην κυριολεξία την Αθήνα, αποκλείοντας για αρκετές ώρες ζωτικούς δρόμους του οδικού δικτύου της πρωτεύουσας, θέτοντας σε επιφυλακή χιλιάδες αστυνομικούς και υπό κάλυψη άνδρες ασφαλείας και που τελικά σηματοδοτήθηκε από προσαγωγές  συλλήψεις και διαδηλώσεις με ναζιστικά συνθήματα, δεν είχε άλλο σκοπό, παρά την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφέροντων της Γερμανίας και την εξομάλυνση των σχέσεων  της, τόσο με τον Ευρωπαϊκό νότο, όσο και με τους «μεγάλους παίχτες» της Ευρώπης που έχουν ήδη πειραχθεί από την ηγεμονική στάση της Καγκελαρίου στην Ευρωζώνη.  
 
Η δε "υποδοχή¨"  του Έλληνα πρωθυπουργού, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επιεικώς, ως ηττοπαθής. Τα λόγια ότι «η επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί το τέλος της απομόνωσης της Ελλάδας, και πως για την απομόνωση αυτή ευθύνονται και οι ίδιοι οι Έλληνες», κινούνται από την αποτυχημένη θεατρικότητα, στην αδαή διπλωματική γλώσσα, έως τη συνειδητή προδοσία ενός λαού που προσωρινά, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία και με το "τρικ" της πριμοδότητησης των 50 εδρών, του έδωσε τη δυνατότητα να διαχειριστεί το τιμόνι ενός ναυαγίου. Από τη μια λοιπόν ένας "κουμπωμένος" πρωθυπουργός, που ποντάρει στη μνήμη "χρυσόψαρο" των ψηφοφόρων, που λησμονούν ότι δεν έχει επέλθει η περιβόητη κάθαρση του πολιτικού συστήματος, ούτε κανένας έχει τιμωρηθεί, όχι μόνο για τις οικονομικές ατασθαλίες του παρελθόντος, αλλά κυρίως για τα σοβαρά πολιτικά λάθη που υποθήκευσαν με τον πιο αισχρό, αναξιοπρεπή και επαίσχυντο τρόπο το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.
 
Κουβέντα για τους επαχθείς όρους της τρέχουσας συμφωνίας του χρέους, ούτε για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, ούτε το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο του 1941 για το οποίο υπάρχουν όλες οι αποδείξεις στο Γερμανικό υπουργείο εξωτερικών και για το οποίο η ίδια η κυβέρνηση του Χίτλερ είχε ξεκινήσει την αποπληρωμή του, καταβάλλοντας 19 δόσεις έως το 1944.  Κουβέντα για το εθνικό δίκαιο και συμφέρον της Ελλάδας κύριε Πρωθυπουργέ, όπως δεν είπατε και κουβέντα για το Μακεδονικό, ως υπουργός εξωτερικών σε καίριο αίτημα της πρυτανείας της Σορβόννης για προώθηση των ελληνικών θέσεων, όταν ήσασταν υπουργός εξωτερικών, σύμφωνα με τη μαρτυρία της τέως πρυτάνεως του ιδρύματος Δρ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελλέρ.
 
 
Ακόμα και για το πώς η πλειοψηφία των δημοσιογράφων «κάλυψαν» την επίσκεψη Μέρκελ, εγείρει πολλά ερωτηματικά, αφού οι λέξεις που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν εμπεριέχουν την υποταγή στην εφαρμογή της γερμανικής πολιτικής επί ελληνικού εδάφους, εστιάζοντας με απίστευτες λεπτομέρειες στο έλασσον και αφήνοντας πρωτίστως αναπάντητο το μείζον! Οι περισσότερες μάλιστα εφημερίδες ζητούσαν μέρες πριν «ηρεμία» και έδιναν τη γραμμή να περιγραφεί η επίσκεψη της Μέρκελ «ως ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και στη διατήρηση της Ελλάδας ως το 17ο μέλος της ευρωζώνης». Αν όμως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υποδεχθεί την «Κυρία με τα τρία κουμπιά», ως αρχηγό κράτους, τότε οι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν, να κρίνουν και να αφυπνίσουν τους πολίτες προς όλα αυτά που δε θα ακουστούν ποτέ από κανένα πολιτικό στόμα και που μας οδήγησαν σε μια οικονομική εξάρτηση, που περιγράφειται από τα ίδια τα μέσα ως η χειρότερη και από τις πιο ισχυρές εξαρτησιογόνες ουσίες και που χωρίς τις δόσεις "ο ασθενής δεν έχει μέλλον".
 
Τι θα γραφτεί, όχι στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά στην ίδια την Ελληνική Ιστορία, σε μερικά χρόνια από σήμερα, για την επίσκεψη της Σιδηράς Κυρίας της Ευρώπης; Ότι τη στιγμή που συνειδητά κάποιοι υποθήκευσαν πολύ φτηνά το μέλλον της χώρας, την ώρα που η μεσαία τάξη τείνει να εξαφανιστεί και που κάποιοι συμπολίτες μας δε θα μπορούν να ζεσταθούν μέσα στο χειμώνα που προβλέπεται βαρύς από κάθε άποψη, την ώρα που μαθητές λιποθυμούν στα σχολεία και που ηλικιωμένοι και ασθενείς έχουν καταδικαστεί σε ένα δαίδαλο χρεών τους κράτους προς τους Φαρμακοποιούς και ψηφιακής πολυπλοκότητας για να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους, και την ώρα που άνθρωποι περήφανοι μέχρι χθες, σήμερα κρέμονται στους κάδους των απορριμμάτων των λαϊκών αγορών για ένα μαρούλι,  ενώ οι νέοι χτυπημένοι από την ανεργία και τη μιζέρια των μεγάλύτερων δε μπορούν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον; Η μήπως θα γραφτεί πως, η Γερμανία σε μια εποχή κρίσης χάνει το παιχνίδι γιατί μέσα από τη λουθηρανική διαπαιδαγώγηση της κόρης του πάστορα Κάσνερ, μια ολόκληρη χώρα παίζει το ρόλο του «δημοσιονομικού μπαμπούλα-τιμωρού» που πρέπει να επιβάλλει την πειθαρχία και την κάθαρση σε μια ολόκληρη ήπειρο, λες και οι μνήμες του 2ου Παγκοσμίου πολέμου πρόλαβαν να ξεθωριάσουν;
 
Αυτός ο σύγχρονος «πόλεμος» δεν έχει σφαίρες που σκοτώνουν, έχει όμως λέξεις και ψευτοχαμόγελα που αποπροσανατολίζουν και ναρκώνουν. Και ναι είναι καλό να υπάρχουν πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με όλα τα κράτη του κόσμου, πόσο μάλλον με τα ευρωπαϊκά, όμως πριν ακόμα το «μπαρούτι» των μνημονιακών μέτρων εξατμιστεί, η κ. Μέρκελ συναντήθηκε χθες με την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού, τραπεζικού και επενδυτικού κόσμου στο Ηilton, γεγονός καθόλου άσχετο με τις πιέσεις που δέχεται στη χώρα της από τους Γερμανούς βιομήχανους για να μη φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, και με τις εθνικές επιδιώξεις της ίδιας στο ενεργειακό «μοίρασμα» του ευρωπαϊκού νότου και  με την έντονη κριτική που έχει δεχθεί η ίδια τους τελευταίους μήνες τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από την κοινή γνώμη μέσα στην ίδια της τη χώρα. Η Φράου Μέρκελ στρώνει καλά το έδαφος για τα επόμενα βήματα, γιατί ξέρει πως το παιχνίδι της εξουσίας, καθορίζεται και από αυτούς που θεωρούνται "αδύναμοι".
 
Καμία αντίρρηση λοιπόν να πάμε μπροστά χωρίς έριδες και μίση σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, καμιά αντίρρηση να είμαστε με αξιοπρέπεια εκεί που δικαιούμαστε να είμαστε, μέσα στην Ευρώπη, υπερασπιστές με ειρηνικά μέσα της θέσης, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μας, ΟΜΩΣ, ποιος μπορεί να μας πείσει σήμερα ότι το πολιτικό και συνειδησιακό DNA του λαού που έκανε τη σφαγή στο Δίστομο και χιλιάδες άλλες αποτρόπαιες πράξεις, έχει αλλάξει;  Από το ιστορικό παρελθός της χώρας έπρεπε ξεκινήσει την κάθαρση και την πειθαρχία η κ. Μέρκελ, για να μπορεί σήμερα να λάβει πολιτική εκτίμηση όχι μόνο από τους συμμάχους αλλά και από τους αντιπάλους της. Γιατί όποιος επιχειρεί να επιβάλλει στους άλλους, ότι δεν έχει εφαρμόσει για το δικό του "σπίτι", παρουσιάζεται ως ανακριβής, αναξιόπιστος και γελοιοποιείται.  Μήπως λοιπόν η  Ελληνική οικονομική ιστορία δε συνδέεται και με το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Κανένας λαός δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ανώτερος ή κατώτερος από ένα άλλο, απλά επειδή δεν πληροί τα νούμερα. Και για κανένα πόλεμο ή κρίση (μεταμορφωμένη ή μη) δεν ευθύνεται ένας ολόκληρος λαός. Τα συμφέροντα, οι κερδοσκοπίες και οι βιαιοπραγίες κινούνται πάντα από την παράνοια του ανθρώπου ή των ανθρώπων που επιζητούν να εξουσιάσουν τη ζωή και τη μοίρα ενός άλλου ανθρώπου, επειδή θεωρούν ότι κάτι τους διαφοροποιεί από τους άλλους. Έτσι ιστορικά πάντα υπάρχουν κάποιοι που θέλουν περισσότερη εξουσία, ή περισσότερο χρήμα, ή χλιδή, ή απολαύσεις, ή γνώση, ή επιρροή. Όμως "πλανούνται πλάνην οικτράν", γιατί η ζωή, λειτουργεί ως ένα σύστημα επιρροών και αλληλεπιδράσεων, τίποτα δε μπορεί να παραχθεί εάν δεν έχει εισαχθεί πρώτα  μέσα σ΄ αυτό, όπως και κανένας σπόρος δε μπορεί να ανθίσει εαν δεν έχει μπει νωρίς σε εύφορο έδαφος. 
 
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, τώρα άρχισε να αντιλαμβάνεται αυτή την απλή αλήθεια.  Γιατί, δεν ήταν η Ελλάδα σε απομόνωση, όπως είπε  ο Αντώνης Σαμαράς  και η "επίσκεψη Μέρκελ σηματοδοτεί την έξοδό της από την απομόνωση αυτή, αλλά η ίδια η Γερμανία ήταν,  παρά την οικονομική της άνοδο, γιατί η ελληνική «πτώση» έριξε και την αυλαία για το παραμύθι της «αλληλεγγύης» των κρατών-μελών της Ευρώπης, και αποκάλυψε τα πρόσωπα και τα προσωπεία των ηγετών της.  Έτσι στην Ελλάδα σήμερα, όσοι δε έχουν γεννηθεί ακόμα, βαρύνονται ήδη από το οικονομικό φορτίο του παρελθόντος τους,  ενώ στην άλλη,  μια νέα κληρονομιά εθνικιστικής οικονομικής ηγεμονίας, δημιουργεί τις σύχρονες ψευδαισθήσεις που μπορούν να γίνουν σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία.
 
Η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα ότι «ραγίζει η καρδιά της όταν βλέπει το σύγχρονο δράμα των Ελλήνων». Μακάρι και η Ιστορία να δείξει την ίδια ευαισθησία και συγκινητική συμπόνοια στο πρόσωπο της κυρίας με τα τρία κουμπιά!
"Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι»
αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.
Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
παρά μόνο σίδερο και φωτιά.
Στ’ ανοιχτά που καρτέραγαν δάχτυλα
μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά.
Μόνο όπλα και σίδερο και φωτιά."

 
Οδυσσέας Ελύτης  "Αξιον Εστί"


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

This article by Maria Kakoulaki is full of information, knowledge and wisdom regarding the complex problem situation confronint the European Union. For a true union among member states, there has to be a commitment to collaboration and cooperation among all the members. Otherwise, it is a pseudo-union with the domination of the powerful and the oppression of the weak at any point in the evolution of the union.

The Greek people do not deserve to be oppressed. They are a proud people, whose history and contributions to the western civilization should be appreciated and acknowledged. Their economic demise it is not completely their fault. They have been victimized to a large extend by external forces and internal corruption by the few. The dignity and hope for the generations to come should be preserved and not sacrificed to political maneuvering by either exogenous or endogeneous politicians.