English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

3.28.2013

Η σοφία της απλής λογικής στα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης

Γράφει η Αντρόνικα Παπαστυλιανού Ιταλού

H δαρβινική θεωρία υποστηρίζει την αναπαραγωγή του ενόργανου και φυσικού κόσμου με την αλληλοδιαδοχή των ειδών και την επικράτηση των καταλληλότερων και πιο προσαρμοσμένων ειδών. Από την άλλη πλευρά, η πολιτισμένη ανθρώπινη φύση τείνει να ξεφύγει από το μοντέλο της βίαιης και κτηνώδης επικράτησης με την εισαγωγή στο ανθρώπινο είδος, αξιών, όπως η ηθική, η συνείδηση και ο αλτρουισμός. Οι δύο αυτές παράμετροι, δεν θα έπρεπε να είναι αλληλοσυγκρουόμενες αλλά συμπληρωματικές. 
 
Τα φιλελεύθερα οικονομικά συστήματα, αναμφισβήτητα διέπονται από την ωμή και απλή λογική της δαρβινικής θεωρίας. Οι μεγαλύτερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις μέσα από τις δικές τους στρατηγικές θα εγκαθιδρύουν την τοπική κυριαρχία τους, εξουδερετερώνοντας τις λιγότερο ισχυρές μικρόμεσαίες επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια, ο λαός της Κύπρου, παρακολουθούσε να στριμώχνονται σιωπηλά στα ταμεία ανεργίας και στα γραφεία εξευρέσεως εργασίας, χιλιάδες άνεργοι υπαλλήλοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατανοώντας σιωπηλά την απλή αυτή λογική.
 


Θέλω να τονίσω ότι τα παραδείγματα που θα χρησιμοποιηθούν παρακάτω, δεν είναι αυτά που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα του τόπου μου, αλλά είναι- κατά δική μου πάντα άποψη- τα πιο γνωστά και ξεκάθαρα παραδείγματα τα οποία μπορούσα να χρησιμοποιήσω, για να στηρίξω τις απόψεις μου.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μικρομεσαίοι επιχειρηματίες επικαλούμενοι την πολιτισμένη πλευρά της ανθρώπινης φύσης- η οποία υποτίθεται ότι διέπεται από τις αρχές και τις αξίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω- ζήτησαν βοήθεια από τα κυβερνώντα συστήματα προκειμένου να επιβιώσουν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Παραδειγματικά, αναφέρω τις διαμαρτυρίες των γεωργοκτηνοτρόφων το καλοκαίρι του 2012, οι οποίοι διεκδικούσαν να μην μειωθεί η ετήσια τους χορηγία κατά το ήμισυ. Η απάνηση του κυβερνώντος συστήματος ήταν αρνητική αφού όπως δήλωσαν, αδυνατούσαν να βοηθήσουν το κλάδο λόγω έλλειψης χρημάτων. Αποτέλεσμα, ήταν η συρρίκνωση του τομέα, η οικονομική εξαθλίωση οικογενειών και η προσθήκη μερικών εκατοντάδων ανέργων στους δείκτες ανεργίας.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο μεγαλύτερος τραπεζικός οργανισμός της χωράς με την λανθασμένη οικονομική πολιτική του και τις ευλογίες της κεντρικής τράπεζας του νησιού, όδευε σε χρεοκοπία, θέτωντας σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των ακριβοπληρωμένων υπαλλήλων του. Τα ΜΜΕ βούιξαν και το κυβερνών σύστημα έσπευσε σε διάσωση του, αγοράζοντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του. Οι λόγοι στον απλό λαό γνωστοί: η προστασία των μεγαλομετόχων, η εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και των προνομίων των υπαλλήλων και η εξασφάλιση των μη ανταποκρινόμενων στην ανάλογη εργασία υπέρογκων μισθών. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επίκριναν τη συγκεκριμένη κίνηση και μίλησαν για διαφθορά στο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να βρίσκουν ανταπόκριση.

Με μεγάλη μου λύπη έβλεπα να επαληθεύεται η φράση που κάποτε μου είχε αναφέρει ένας ακαδημαϊκός μέσα σε μια συζήτηση μας: «η ανθρώπινη φύση είναι διευθαρμένη». Και όταν οι άνθρωποι που επικρατούν και κυβερνούν είναι διευθαρμένοι, το ίδιο αντανακλάται και στα συστήματατα που αυτοί εγκαθιδρύουν.

Δυστυχώς, δεν καταφέραμε με την πολιτισμένη ανθρώπινη φύση να την διαψεύσουμε. Αντίθετα, εδώ και χρόνια κάναμε το παν για να την επαληθεύσουμε. Εδώ και δεκαετίες τα πολιτικοοικονομικά συστήματα διέπονται από μίζες και από βολεμένους υπαλλήλους, που παίρνουν αδικαιολόγητα υψηλούς- και ως προς την εργασία και ως προς τις ικανότητες- μισθούς, πλουτίζοντας στις πλάτες περισσότερα ικανών και πιο σκληρά εργαζομένων ατόμων. Λυπάμαι πάρα πολύ που μια χώρα, με τεράστιο δείκτη μορφωμένων ακαδημαϊκα πολιτών, απέτυχε να τους μάθει το βασικότερο: την ηθική. Αντίθετα τους εμπλούτιζε με τις βασικές εγκυκλοπαιδικές και μαθηματικές γνώσεις με στόχο να βοηθήσει να βολευτεί το παιδί σε μια σίγουρη εργασία του δημόσιου ή ημικρατικού τομέα με καλό μισθό.

Η 25η Μαρτίου ξημέρωσε μια δύσκολή για τη χώρα μας μέρα, χωρίς κατανάγκην να είναι κακή μέρα. Ας αφήσουμε τη δαρβινική θεωρία την οποία ανέπτυξε και σε προηγούμενο άρθρο του ο κος Γιάννης Λαούρης να επικρατήσει, τόσο στον κυβερνητικό, στον ημικρατικό, στο τραπεζικό αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Οι καταλληλότεροι και άξιοι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα εργαστούν με μικρότερους μισθούς και σκληρότερη δουλειά και θα ξεχωρίσουν βοηθώντας τη χώρα τους να ορθοποδήσει και αφήνωντας στο περιθώριο τους «βολεμένους τεμπερχανάδες» που θα μοιρολατρούν για όλα αυτά που έχασαν, αρνιούμενοι να να συνεχίσουν χωρίς αυτά.

Ίσως αυτός να είναι και ο μόνος τρόπος για να καλιεργήσουμε την πολιτισμένη μας ανθρώπινη φύση, που θα πρέπει να συνυπάρξει αρμονικά με τη δαρβινική θεωρία, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να κτίσουμε ένα σωστό κοινωνικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: