English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.17.2013

Γ. Χατζημαρκάκης: Με το όνειρο για μια άλλη Ελλάδα ο επαναπατρισμός στην Κρήτη

Κατέχει τον ρόλο του "'πρεσβευτή" της Ελλάδας στη Γερμανία, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα "Bild", ειδικά μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και με την Ελλάδα. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι σκέφτεται ως Γερμανός αλλά αισθάνεται ως Έλληνας. Μιλάει χωρίς φόβο και περιστροφές λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και είναι αδύνατον να βρεθεί κανείς στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο, να συνομιλήσει μαζί του και να μην εμπνευστεί από το εύρος των γνώσεων, την κουλτούρα, την αυθεντική «κρητική ματιά» και την πατριωτική αγάπη που διαφαίνεται, πάντα, πίσω από τα λόγια του. Σήμερα μιλά για το όραμα μιας άλλης Ελλάδας, φτιαγμένης πρωτίστως με τα «υλικά και τη βούληση των ίδιων των πολιτών της και όχι όλων όσων αντιδημοκρατικά εξακολουθούν να αποφασίζουν γι’ αυτήν, χωρίς αυτήν. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ζητά από τους σύγχρονους 'Έλληνες και ιδιαίτερα από τους Κρητικούς να αναλάβουν την ευθύνη του παρελθόντος, κυρίως όμως την ευθύνη για το σχεδιασμό του μέλλοντος τους, πιστεύοντας πως μπορούν με τις αξίες τους να αποτελέσουν την «πολιτισμική μαγιά της Ευρώπης» ώστε να απαντήσουν σε όσους παράλογα κερδοσκόπησαν εν μέσω κρίσης, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη που μοιάζει να έχει απωλέσει το δημοκρατικό προσανατολισμό και τις ανθρωπιστικές αξίες της.

Παρακολουθήστε εδώ την τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο:
http://www.youtube.com/watch?v=RX_OCcLvOdQ&feature=youtu.be

Ο «Παράγων Ελλάς» ήταν και είναι για τον Κρητικής καταγωγής Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη, πρώτη και ξεκάθαρη προτεραιότητα από τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια ακόμα. Πρόκειται για το όραμα αναγέννησης των «ελληνικών αξιών για μια νέα Ευρώπη», αφού έτσι τιτλοφορείται άλλωστε και το νέο του βιβλίο, από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται μια νέα πολιτική πρόταση με γνώμονα τη συμμετοχική δημοκρατία και την υπηρεσία στην αξία του Πολίτη, ένα πρόγραμμα αναδόμησης που βασίζεται σε πέντε αρετές: την αυτάρκεια, την ευδαιμονία», την ελευθέρια, τη δημοκρατία και τη σύμπνοια. Ενόψει και της επικείμενης ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα κίνησης πολιτών του Γ. Χατζημαρκάκη, μέσω του οποίου θα διεκδικήσει την επανεκλογή ως Έλληνας Ευρωβουλευτής στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ο συγγραφέας μιλώντας εκ βαθέως, σε μια συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αποκάλυψε την ουσία που επιχειρεί να εκφράσει μέσα απ’ αυτό, με αφορμή μάλιστα τον επαναπατρισμό του στη δική του «Ιθάκη», την Κρήτη!

Είναι γνωστό πως ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Κρητικής καταγωγής, προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να προστατέψει την Ελλάδα έναντι των σκληρών μέτρων λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ, θέτοντας τον εαυτό του τρωτό στη χώρα στην οποία είχε εκλεγεί. «Πάντα χτυπούσαν δύο καρδιές στο στήθος μου» είναι η απάντηση γι’ αυτό που κάποιοι χαρακτήρισαν ως «απονενοημένο πολιτικό διάβημα». Για το γεγονός ότι χωρίς διασυνδέσεις με κομματικές παρατάξεις επιχειρεί να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ελλάδα. «Δε με εξέπληξε που η ζυγαριά έγειρε στην πληγωμένη και ασθενέστερη καρδιά μου» αναφέρει εκφράζοντας την αγωνία του για τα αντιδημοκρατικά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την Τρόικα στη χώρα μας και έχουν οδηγήσει τους Έλληνες σε συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης, καθώς το 30% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω ή στο όριο φτώχειας και η ανεργία των νέων έχει αγγίξει το 70%. 

 «Κίνηση Πολιτών» με στόχο τη συμμετοχική δημοκρατία

Στόχος της ανεξάρτητης λίστας υποψηφίων, την οποία διαμορφώνει ο Γ. Χατζημαρκάκης, ενόψει της δημιουργίας κίνησης πολιτών είναι να αναδειχθεί ο ρόλος του πολίτη στην κοινωνία και στη δημοκρατία. Όπως σημειώνει ο ίδιος, έχει την αίσθηση ότι σε πολλά μέρη της Ευρώπης, οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν περιλαμβάνουν τη φωνή του πολίτη και το μεγαλύτερο παράδειγμα γι' αυτό το γεγονός είναι ότι τα μνημόνια που ψηφίστηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν έλαβαν ποτέ τη δημοκρατική νομιμοποίηση του λαού. Η κίνηση πολιτών θα περιλαμβάνει νέους ανθρώπους, άνεργους, πολίτες άλλων κομματικών παρατάξεων που κουράστηκαν από τις ταμπέλες και τις υποσχέσεις. Σήμερα οι πολίτες δείχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους προς το νόημα και το συμβολισμό της Ευρώπης, σημείωσε ο Γ. Χατζημαρκάκης και οι λαοί χρειάζεται να διδαχθούν από τις αρχές συμμετοχικής δημοκρατίας που ίσχυαν στην αρχαία Ελλάδα, όπου ο ρόλος στα κοινωνικά δρώμενα ήταν πολύπλοκος και σχετίζονταν με χαρές αλλά κυρίως με ευθύνη. «Αν η κάποτε Ελλάδα ενέπνευσε την Ευρώπη στο να είναι δημοκρατική, σήμερα οφείλει να επανέλθει με ένα αντίστοιχο όραμα, γιατί η Ευρώπη έχει χάσει τον μπούσουλα της δημοκρατίας».


Έλεγχος της εξουσίας - Ουσιαστική Εκπροσώπηση

Σήμερα, δεν αρκούν οι απαντήσεις από τα κέντρα εξουσίας στις ερωτήσεις και στις αγωνίες των πολιτών, σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή. Είναι απαραίτητο τα όργανα εξουσίας , οι πολιτικοί, να εξηγούν, να λογοδοτούν και να ελέγχονται, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν πάρα πολλοί χώροι εξουσίας όπου λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις χωρίς τη γνώση των ανθρώπων που εμπλέκονται στα εκάστοτε ζητήματα π.χ. Ποιος ελέγχει την Τρόικα; Μια χώρα, η οποία με το μαστίγιο της Τρόικας αναγκάζει τους πολίτες να ξοδεύουν περισσότερο από όσα εισπράττουν, σύμφωνα με τον ίδιο, ούτε έχει ανθρώπινο πρόσωπο, ούτε έχει λόγο να είναι μέρος της Ε.Ε. Θα πρέπει να υπάρχουν αρχές, οι οποίες θα υπαγορεύουν τη διαχείριση μιας διαφορετικής πολιτικής. Κι ενώ τυπικά όλες οι αποφάσεις, περνούν από την Ελληνική βουλή, αυτό που απουσιάζει είναι η επικοινωνία των κρατών μελών μεταξύ τους. Γιατί δε δόθηκε στους Έλληνες πολίτες μια διαφορετική διαχείριση αυτής της κρίσης; Επομένως, αν η Ε.Ε. τυπικά διατηρεί κάποια στοιχεία δημοκρατικής διαχείρισης, επί της ουσίας δε συμβάλλει στη δημιουργία καθαρής δημοκρατικής συνείδησης, δεν προσφέρει τη δυνατότητα να ακούγεται η φωνή του πολίτη.


Ακριβές άγνωστες αλήθειες….

Στη συνέντευξή του στη «Νέα Κρήτη» ο Γ. Χατζημαρκάκης εξαπέλυσε μύδρους στην «πολιτική» που ακολουθεί η Γερμανία σήμερα ώστε εξακολουθεί να έχει κερδίζει 114δις ευρώ (απάντηση Β. Σόιμπλε στην αντιπολίτευση προ των γερμανικών εκλογών), από το χαμηλό επιτόκιο των ομολόγων δανεισμού. Αυτή η αλήθεια είναι άγνωστη και στους Έλληνες και στους Γερμανούς, γεγονός που οξύνει ακόμα περισσότερο την παρανόηση της κατάστασης στα δύο κράτη-μέλη. Όταν το κόστος της «διάσωσης» της Ελλάδας από τη Γερμανία στοίχισε περίπου 650 εκατομμύρια ευρώ για τους Γερμανούς ισχυρίζεται ο Ευρωβουλευτής, αυτό το κέρδος εις βάρος του Νότου δεν το δικαιούται η Γερμανία, επομένως προτείνει μια δίκαιη ανακατανομή των χρημάτων αυτών για τους Ευρωπαίους, ειδικά του Νότου, που σήμερα υποφέρουν.


Από τη Γερμανική προπαγάνδα στην Ελληνική λογοκρισία

Από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010 έγινε μια απίστευτη γελοιοποίηση, απαξίωση και υποβάθμιση της Ελλάδας στη Γερμανία με την ανοχή της Ευρωπαϊκής «οικογένειας» γεγονός που έκαναν το Γερμανό Ευρωβουλευτή να απογοητευτεί και να μη θέλει να συνεχίσει τη δική του συμμετοχή, κάτω από τους ίδιους όρους, με έμβλημα τη γερμανική σημαία. Θέλησε έτσι, συνειδητά να γίνει μέρος της διαδικασίας που θα επανεκτιμήσει την κατάστασης. Η τεράστια προπαγάνδα η οποία έβλαψε την Ελλάδα δημιουργώντας στερεότυπα, παρά το γεγονός ότι η Μέρκελ με φόντο της Ευρωεκλογές προσπάθησε να την ανασκευάσει, έδρασε γρήγορα και μεθοδευμένα εναντίον των Ελλήνων και όταν πλέον η Γερμανίδα Καγκελάριος προσπάθησε να ανασκευάσει την αφήγηση που είχε δημιουργηθεί με "φιλεύσπλαχνα" σχόλια, ήταν ήδη αργά, το κακό είχε συμβεί.

Κοινή προσέγγιση, να κοπεί χρήμα…

Σήμερα το καθεστώς στην που ισχύει στην Ευρώπη για ένα μεγάλο ζητήματα για παράδειγμα, το μεταναστευτικό, Δουβλίνο ΙΙ, φτιάχτηκε από ίσιους τους Γερμανούς, και υποδεικνύει πως σε όποια χώρα εισέρχεται ο πρόσφυγας για πρώτη φορά, αυτή θα πρέπει να χειρίζεται τις διαδικασίες του ασύλου αλλά και του μέλλοντος του πρόσφυγα. Το γεγονός αυτό αγγίζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις χώρες του Νότου Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρο, Ελλάδα. Θα έπρεπε λοιπόν να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση ολόκληρης της Ευρώπης απέναντι στο μεταναστευτικό, εφόσον ο προορισμός των μεταναστών τις περισσότερες φορές δεν είναι οι χώρες που αντιμετωπίζονται, αλλά κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ζητούν στέγη και κάποια ασφάλεια. Επομένως πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να πιέσουν τις χώρες τους να πάρουν θέση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.


Ελληνική προεδρία & Ευρωεκλογές 

Καλή ευκαιρία να θιγούν τα ζητήματα της νεανικής ανεργίας και να τεθεί ψηλά στην ατζέντα και όχι στα λόγια. Μας έχουν τάξει 6 δις ευρώ αλλά δε κάνουν τίποτα. Σύνοδοι Κορυφής, συναντήσεις αλλά επί της ουσίας τίποτα. Επίσης η ελληνική προεδρία θα φέρει νέα διάσταση στο ζήτημα των συνόρων και της θαλάσσιας πολιτικής και κατ’ επέκταση το μεταναστευτικό επανέρχεται ως μείζον ζήτημα. Μόνο η Ελλάδα και η Μάλτα μπορούν να ασκήσουν το βέτο στο Δουβλίνο ΙΙ, επομένως ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να τεθεί στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής προεδρίας.

Τοίχος στην Κρητική ανάπτυξη η αθηνοκεντρική διοίκηση


Το "αθηναϊκό σύστημα" εμποδίζει σε πολλά μέρη, μια πιο γρήγορη ανάπτυξη και της Κρήτης, θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό και να και να επισπεύσουν διαδικασίες που σήμερα κρατάνε την Κρήτη «όμηρο» της γραφειοκρατίας, τη στιγμή που το  Α.Ε.Π. του νησιού τροφοδοτεί ολόκληρη Ελλάδα. Η Ελλάδα οφείλει να κατανοήσει ότι διαθέτει ένα μεγάλο θησαυρό, την Κρήτη και τους Κρητικούς θα πρέπει να μπορέσει με πνεύμα αναπτυξιακό να δώσει στους Κρητικούς τη δυνατότητα να διαχειρίζονται τα δικά τους προβλήματα και τα δικά τους προγράμματα π.χ. το ΕΣΠΑ. Βεβαίως απαιτούνται νέες υποδομές λ.χ. για τον τουρισμό είναι αναγκαίο το νέο αεροδρόμιο. Απαιτείται επίσης πολιτική δυναμική και δέσμευση που να μη μένει μόνο στο σχεδιασμό, όπως ο συνέβη με τον Καλλικράτη, αλλά και πνεύμα πρωτοβουλίας που νομιμοποιείται από την ψήφο του ίδιου του λαού π.χ. γιατί ο Περιφερειάρχης, να μην έχει περισσότερες αρμοδιότητες όσον αφορά στην Κρήτη; Γιατί του βάζει «φρένο» ο εκπρόσωπος του κεντρικού κράτους; Αν η Ευρώπη έχει ανάγκη τις αξίες της Ελλάδας, η Ελλάδα έχει ανάγκη τις αρετές και το παράδειγμα της Κρήτης, την εργατικότητα τη δημιουργικότητα των ανθρώπων της! Ο Γ. Χατζημαρκάκης κλείνει το βιβλίο του «Παράγων Ελλάς» αλλά ανοίγει το νέο κύκλο της Ελληνικής, Κρητικής του πολιτικής παρουσίας λέγοντας, «αυτό που μοιάζει ουτοπία σήμερα μπορεί να γίνει η ζωή του αύριο».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

visit this site buy xanax no prescription - white xanax bars g3722