English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

1.04.2016

Δημοσκόπιο Ηρακλείου: Ένα όραμα για τη δημοκρατία, τη συνεργασία και το διάλογo


Μέσα στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς αναμένεται να λειτουργήσει το Δημοσκόπιο, που αποτελεί έναν νέο θεσμό που εγκαινιάζει η δημοτική αρχή με σκοπό να ανοίξει στην καρδιά της κοινωνίας ένα ευρύ πεδίο διαλόγου, το οποίο θα λειτουργήσει ως κόμβος παραγωγής ιδεών και καινοτομίας. Στο Δημοσκόπιο θα μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, ερευνητές, επιχειρηματίες, επιστήμονες, φορείς επιμόρφωσης, συλλογικοί φορείς.  
Διαβάστε την επίσης απόφαση στη Διαύγεια εδώ: https://yperdiavgeia.gr/c64f0986-b9b2-442d-a65f-555c7ac2d643 Διαβάστε την αρχική, ιδέα έτσι όπως διατυπώθηκε και κατατέθηκε στο Δήμο Ηρακλείου και στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Καθηγητή Σχεδιασμού Κοινωνικών Συστημάτων Δρ. Αλέξανδρο Χρηστάκη και τη Δημοσιογράφο Μαρία Κακουλάκη εδώ:  http://leregardcretois.blogspot.com/2015/03/blog-post_8.html

Το Δημοσκόπιο, το οποίο πρόκειται να στεγαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Αλικαρνασσού, σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, είναι μια καινοτόμα προσπάθεια που θα εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών, των ερευνητικών και επιχειρηματικών φορέων στην παροχή τεχνογνωσίας υποστηρικτικών ακόμα και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στόχοι του Δημοσκόπιου θα είναι πολίτες και επιχειρηματίες που μέχρι στιγμής η φωνή τους δεν ακούστηκε ποτέ για ζητήματα που τους αφορούν να έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν ισότιμα με άλλους φορείς της κοινωνίας και να μοιραστούν απόψεις, προτάσεις, οράματα για το μέλλον. Επίσης ομάδες φοιτητών που έχουν δημιουργήσει ιδέες και επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις ή προϊόντα ή σε βελτίωση του κοινωνικού περιβάλλοντος θα μπορούν να προβάλλουν και να προωθούν το πλάνο τους αυτό μέσα από το Δημοσκόπιο. Ακόμα ο χώρος αυτός θα γίνεται αποδέκτης προβλημάτων των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με σύνθετα κοινωνικά προβλήματα, τοπικών φορέων και αρχών που ζητούν ανασχεδιασμό συνεργασίας και παροχή υπηρεσιών. Παράλληλα θα αποτελέσει πεδίο δράσης εθελοντικών ομάδων εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων που επιθυμούν το συν-σχεδιασμό πρακτικών και καινοτομιών, όπως επίσης και εκθεσιακών ή μουσειακών χώρων που επιζητούν εξωστρέφεια και τη χάραξη αναπτυξιακών προοπτικών. 

Σύμφωνα με τα στελέχη της δημοτικής αρχής, η οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα έχει επηρεάσει καταλυτικά τις ελληνικές πόλεις μειώνοντας δραματικά τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και το εργατικό δυναμικό αυξάνοντας τις ανάγκες κοινωνικής προστασίας. Η κρίση αυτή έχει πλήξει ιδιαίτερα τους νέους με τα ποσοστά ανεργίας να έχουν εκτοξευθεί κατακόρυφα από το 2007 και μετά. 

Ο Δήμος Ηρακλείου επιθυμεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της πραγματικότητας μέσα από το θεσμό του Δημοσκόπιο που έρχεται να ενθαρρύνει και να αναπτύξει την καλλιέργεια του κοινωνικού διαλόγου, της συνεργατικότητας, της ανάπτυξης, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των νέων. 

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως τονίζουν στελέχη της δημοτικής αρχής, ότι τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται ένα κύμα νέων ανθρώπων με ταλέντα και δεξιότητες που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο από δημιουργικούς νέους με καινοτόμες ιδέες που χρειάζονται υποστήριξη για να τις μετασχηματίσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις, υπηρεσίες και προϊόντα. Στη βάση αυτή δημιουργείται το Δημοσκόπιο το οποίο θα λειτουργήσει ως κόμβος παραγωγής ιδεών, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. 

Το Δημοσκόπιο θα παρέχει τρία βασικά είδη υπηρεσιών. Η πρώτη κατηγορία αφορά την εφαρμογή του δημοκρατικού διαλόγου για τον σχεδιασμό και την προώθηση της κοινωνικής και επιχειρηματικής συνεργασίας, συναίνεσης και δικτύωσης με την ευρεία εμπλοκή και αντιπροσώπευση όλων των πλευρών. Ακόμα θα παρέχει υπηρεσίες οργάνωσης και συντονισμού διαλόγων για τη διαχείριση σύνθετων επιχειρηματικών και κοινωνικών ζητημάτων. 

Η δεύτερη κατηγορία αφορά τις υπηρεσίες επιχειρηματικής διασύνδεσης που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των ωφελουμένων σε διαγωνισμούς καινοτομίας, σε εργαστήρια επιχειρηματικότητας και καθοδήγησης σε επιχειρηματικές αποστολές. Η τρίτη κατηγορία αφορά την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών επιχειρηματικής επιτάχυνσης και υποστήριξης. 

[Επίσημη δημοσίευση της απόφασης στην εφημερίδα "Πατρις", 01.02.15] http://www.patris.gr/articles/294026?PHPSESSID=#.VvmyX8eMAcg


Δεν υπάρχουν σχόλια: