English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

12.16.2016

Δημοσκόπιο Ηρακλείου: Νέα αφετηρία για καινοτομία και συνδημιουργία με διάλογο!


Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών του Ηρακλείου και μία πρωτοποριακή μεθοδολογία διάλογου, άνοιξε τις πύλες του και μαζί την ελπίδα για το μέλλον σε κάθε είδους διαπραγμαύτευση, καινοτομική ιδέα και επιχειρηματικό σχεδιασμό, το Δημοσκόπιο Ηρακλείου. Το ολοκαίνουριο - σύγχρονο κτίριο στη λεωφόρο Ικάρου, (πρώην Κέντρο Εκπαίδευσης & Πολιτισμού), στη Νέα Αλικαρνασσό, υποδέχθηκε την περασμένη Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, 20 πολίτες τηςπόλης μας, όπου για πρώτη φορά συζήτησαν για δύο συνεχόμενες ημέρες, το ρόλο, τις υπηρεσίες και τη λειτουργία που θα πρέπει να έχει ο νέος φορέας για το Δήμο Ηρακλείου. Χρησιμοποιώντας την επιστημονική μεθοδολογία του ΔομημένουΔημοκρατικού Διαλόγου (Δ.Δ.Δ.), που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες του κόσμου, ο Δρ. Αλέξανδρος Ν. Χρηστάκης, Καθηγητής Σχεδιασμού Κοινωνικών Συστημάτων και πατέρας του διακεκριμένου Καθηγητή Κοινωνικών Δικτύων στοΠανεπιστήμιο Yale, Δρ. Νίκολα Α. Χρηστάκη, σε συνεργασία με την Επικοινωνιολόγο Κοινωνικού Σχεδιασμού και Δημοσιογράφο Μαρία Κακουλάκη, συντόνισαν το διάλογο στο 1ο Συνεργαστήριο Δ.Δ.Δ, στο Δημοσκόποιο Ηρακλείου. 

Σκοπός του 1ου Συνεργαστηρίου ήταν ο συναινετικός καθορισμός των προϋποθέσεων του οράματος ανάπτυξης του ίδιου του Δημοσκοπίου, από τους τους πολίτες της πόλης και συγκεκριμένα από νέους. Συνολικά, οι συμμετέχοντες στοΣυνεργαστήριο Δ.Δ.Δ, εξέφρασαν και ανέπετυξαν 44 νέες ιδέες, με αφετηρία το ερώτημα-πρόκληση: “Ποιές είναι οι προσδοκίες σας για τους σκοπούς και τη λειτουργία του Δημοσκοπίου, ως φορέα Διαλόγου Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας για το Δήμο Ηρακλείου;". Η πρωτοπορία της πρώτης αυτής εφαρμογής είναι, ότι το ίδιο το όραμα του Δημοσκοπίου Ηρακλείου, συνδιαμορφώνεται συλλογικά και συναινετικά, μέσα από τη χρήση της μεθοδολογίας του Δ.Δ.Δ. και με τον τρόπο αυτό, ο σχεδιασμός του Δημοσκοπίου επιτρέπει την ποιοτική καταγραφή των ιδιαίτερων κοινωνικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών του Δήμου Ηρακλείου, τον οποίο και θα υπηρετεί. Το παρόν στο Συνεργαστήριο έδωσαν τόσο ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ.Βασίλης Λαμπρινός, όσο και ο αντιδήμαρχός Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Συντονισμού Δημοτικών & Τοπικών Κοινοτήτων κ. Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος παρέμεινε στο τραπέζι της διαλογικής συζήτησης, με τους πολίτες, καθ' όλη τη διάρκεια των δύο ημερών, με την ιδιότητα του πολίτη αλλά και του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του Δημοσκοπίου Ηρακλείου. 

Ο Δ.Δ.Δ. είναι μια μεθοδολογία που εφαρφόζεται σε πολύπλοκα και δισεπίλυτα προβλήματα, καθώς και σε ειρηνετικές διαδικασίες και αποτελεί πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο δημόσιας διαβούλευσης, που θέτει στο επίκεντρο τη φωνή και τηνεμπειρία του πολίτη, τις ιδέες και τις πρότασεις του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά, στο όνομα της αλληλομάθησης, του αλληλοσεβασμού και του σχεδιασμού συναινετικών λύσεων, με παρακολούθηση των αποτελεσμάτων και των δεσμεύσεωνπου συνοδεύουν τις εκάστοτε αποφάσεις. Κατά 1ο Συνεργαστηρίο οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν με την αλληλοεξάρτηση 44 ιδεών με σχετική προταιρεότητα και κατέληξαν στο "Δέντρο Συναίνεσης" των ιδεών. Στη ρίζα του παρουσιάζονται τρειςιδέες, δύο εκ των οποίων αναφέρονται στην "ανεξαρτησία του νέου φορέα του Δημοσκοπίου Ηρακλείου από τον ίδιο το Δήμο Ηρακλείου" ώστε να γίνει ο "φορέας που δε θα καταλήξει σα μια ακόμα δομή εξουσίας, ή θύμα της δομής εξουσίαςαλλά ούτε σα δημόσια γραφειοκρατική υπηρεσία, ούτε σα "στολίδι", αλλά σαν οδηγός" για την κοινωνία, σύμφωνα με τον τρόπο που το εξέφρασαν οι συμμετέχοντες. Η τρίτη ιδέα εστιάζει στην αναγκαιότητα δημιουργίας “δικτυακής πλατφόρμαςσυνεργασίας μεταξύ των Δημοτικών Αρχών,των Ακαδημαικής Κοινότητας και των εθελοντών".

Το νέο «Κέντρο Δομημένου Δημοκρατικού Διαλόγου, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, αποτελεί το όραμα για εκδημοκρατισμό τωναποφάσεων μέσα από τη διαβούλευση και την ενδυνάμωση της φωνής όλων των πολιτών καια φιλοδοξεί να γίνει σταυροδρόμι Δομημένης Διαβούλευσης, Καινοτόμων Ιδεών και Πυλώνας Επιχειρηματικής Διασύνδεσης και Ανάπτυξης, μέσα απότην ενεργοποίηση και τη συνεργασία πολιτών και των τοπικών φορέων. Επομένως αποτελεί το χώρο και τον τρόπο σύμπραξης των δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας με τους διοικητικούς

Δεν υπάρχουν σχόλια: